КЖЕ виключила Олексія Мацуку з членів комісії: причиною є цензура та “темники”

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики зупинила повноваження члена комісії Олексія Мацуки у звʼязку з втратою до нього довіри. Таке рішення ухвалили одноголосно 31 травня на позачерговому засіданні, в якому взяли участь 11 членів комісії.

Відповідне рішення опублікували на сторінці КЖЕ.

Олексій Мацука. Фото: “Детектор Медіа”

Так, комісія одноголосно вирішила висловити недовіру члену Комісії з журналістської етики Олексію Мацуці та зупинити його повноваження як члена Комісії з журналістської етики.

Це рішення зумовлене фактом оприлюднення інформації про цензуру в “Укрінформі”, зокрема публікації на “Українській правді” “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль “Укрінформ” від 29 травня 2024 року та публікації на “Суспільному” “Список бажаних/небажаних спікерів по Чернігівщині був і я за ним не працював”: кореспондент “Укрінформу” про “темники” від 30 травня 2024 року.

Нагадаємо, що розповідь про зміни в “Укрінформі” автори розслідування “Української правди” починають зі звільнення Мацуки – засновника інформагентства “Новости Донбасса”, експрацівника в київському бюро “Радіо Свобода”, автора програм в ефірі “Громадського” та колишнього шеф-редактора державного FREEДОМ. 

Мацуку призначили керувати “Укрінформом” лише 2023 року, й автори розслідування звертають увагу, що він “демонстрував особливу прихильність до нинішньої влади з початку каденції Володимира Зеленського”. Після спілкування із працівниками агенції та іншими дотичними до питання людьми, стало відомо, що з приходом нового керівника в медіа, що працює з 1918 року, знову зайшла мова про цензуру. 

У тексті “УП” наводять приклад так званих темників, що розсилав Мацука працівникам, – таблиць із трьома колонками, остання з яких має назву “небажані спікери”. Автори таких “рекомендацій” визначали теми та посадовців, що мають їх коментувати, а серед “небажаних” опинились опозиційні політики та активісти, але не лише вони. 

До прикладу, щодо теми “ветеранський рух: допомога та реабілітація” на Дніпропетровщині автори “темників” заборонили опитувати для метаріалів “учасників бойових дій, які через власні організаційні питання не змогли оформити допомоги”. 

Журналісти за “темниками” працювати відмовились. 

На початку 2024-го з “Укрінформу” почали масово звільнятися працівники. За даними, які агентство надало у відповідь на запит, з моменту призначення Мацуки пішли 45 людей (30 із них – за останні три місяці), зокрема керівники творчих підрозділів, журналісти, відеооператори, фотокореспонденти, маркетологи. 

Ситуація з медіа стала відома міжнародним партнерам, зокрема послам країн G7, які зустрілися з українськими журналістами, включно з тодішньою заступницею Мацуки Мариною Сингаївською. Остання розповіла про тиск та цензуру. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter