КЖЕ публічно осудила журналістку Анжеліку Музиченко, яка показала в ефірі контент телефону порушника комендантської години

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд кореспондентці каналу “Київ” Анжеліці Музиченко, яка в сюжеті розповіла про порнографічний контент в телефоні порушника комендантської години в столиці.

Про це йдеться на сайті Комісії.

Анжеліка Музиченко. Скриншот з відео у соцмережах

На матеріал “Нічні вартові”, що вийшов 6 жовтня, КЖЕ поскаржилися Ангеліка Мачула та Яна Кубишкіна.

У відео журналістка “Києва” супроводжувала патруль, який наглядає за дотриманням комендантської години в столиці. В одного з порушників, 23-річного хлопця, у телефоні знайшли фото та відео порнографічного характеру. Вміст його телефону продемонстрували на камеру. Також хлопцю поставили низку незручних запитань та змусили відтискатися на камеру перед тим, як доправити до поліцейського відділку.

У зверненні до КЖЕ заявниці наголосили на тому, що поведінка журналістки та демонстрація в ефірі телеканалу контенту з телефону затриманого без його явної згоди порушує вимоги щодо поваги до приватного життя.

У відповідь на звинувачення представники мовника заявили, що регулярно ставлять у своїх програмах питання порушень комендантської години, але з сюжетом Музиченко та демонстрацією вмісту телефону не згодні. Телеканал визнав власну помилку щодо допуску цього сюжету в ефір без змін та редагування і те, що сюжет не відповідає журналістським стандартам, неупередженості, внутрішнім редакційним правилам та поняттям етики.

Представники телеканалу попросили вибачення у фігуранта сюжету. Журналістку — авторку матеріалу — відсторонили від роботи.

У КЖЕ заявили — попри те, що загальна тема сюжету є предметом публічного інтересу, а мовник виконує соціальну функцію заклику до дотримання правопорядку під час війни, показ таких деталей, як у відео телеканалу “Київ”, є невиправданим.

До того ж журналістка своїми запитання ставила фігуранта сюжету в некомфортне положення, змушуючи його виправдовуватися за діяння, яке не є протиправним.

З огляду на це, Комісія вважає, що Анжеліка Музиченко не змогла досягнути належного балансу між правом на приватність порушника комендантської години та висвітленням теми, що становить публічний інтерес. У її діях КЖЕ вбачає порушення пункту 3 Кодексу етики українського журналіста.

Водночас члени Комісії звернули увагу на показ в сюжеті облич неповнолітніх порушників комендантської години, а також їхні “покарання” у вигляді відтискань. В матеріалі журналістка окремо наголошує на тому, що неповнолітні перебувають у стані алкогольного сп’яніння.

Попри те, що фігуранти сюжету справді порушують законодавство, надмірна деталізація їхньої провини та розкриття їх ідентичності в сюжеті не є пропорційними. Сюжет може завдати шкоди репутації підлітків як зараз, так і в майбутньому. Тому Комісія вважає, що у сюжеті допущені порушення пункту 18 Кодексу етики українського журналіста.

З огляду на своєчасну реакцію та визнання телеканалом власної провини у порушенні вимог журналістської етики, КЖЕ висловила публічний осуд лише журналістці, яка підготувала сюжет до ефіру та не здійснила жодних публічних дій щодо визнання власної провини.

Нагадаємо, що в липні 2022 року КЖЕ засудила дії знімальної групи італійського телеканалу RAI News, яка взяла інтерв’ю в Ірини Дмитрієвої. Жінка втратила доньку під час ракетного удару по Вінниці. 

Комісія категорично засудила підхід журналістів та їхнього фіксера Антона Кудінова до висвітлення теми людей, що втратили рідних, самі зазнали поранень чи будь-яких інших травм у тому числі психологічних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter