Київському екоактивісту, який бореться за збереження парку Партизанської Слави, спалили автівку

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Київському екоактивісту, голові ГО “Парки Дарниці” Олександрові Сільченку (Олексій Кот) спалили автомобіль.

Про це він повідомив 22 червня на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Олексія Кота

“Мою родину спіткало лихо. Близько третьої години ночі двоє молодиків, які залишили свої фото та відео на камерах спостереження, скоїли підпал авто, що належить моїй родині. Воно вигоріло вщент, завдавши шкоди ще декільком автівкам поруч”, – написав Сільченко. 

Підпал він пов’язує зі своєю громадською діяльністю, першою чергою – з чіткою позицією очолюваної ним ГО, яка відстоює збереження парку Партизанської Слави від забудови рестораторами, незаконного бізнесу на берегах озер, незаконного встановлення МАФів та інших порушень

“Що далі? Мене прийдуть вбивати? Всі свої підозри я висловлю слідству,” – заявив екоактивіст.

У поліції Києва повідомили, що за фактом підпалу автомобіля відкрите кримінальне провадження, відомості про подію слідчим відділом Дарницького управління поліції внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до десяти років позбавлення волі.

Як розповів Олександр Сільченко у коментарі ZMINA, ГО “Парки Дарниці”, головою якого він є, офіційно засноване 2021 року. Але боротьба за збереження зелених зон, зокрема парку Партизанської Слави, триває вже багато років. Активісти перешкоджали незаконній торгівлі на його території, добивалися знесення незаконних споруд, наполягали на тому, щоб тут не було автомобільних парковок, протидіяли знищенню дерев тощо. Зверталися до керівництва Дарницького району, міського голови Києва Віталія Кличка, Офісу генпрокурора, президента України, добиваючись дотримання закону. Тож щодо причин підпалу автівки в Сільченка немає жодних сумнівів – активна громадська позиція його та інших членів ГО.

“Хто саме може стояти за цим, мені складно сказати, незадоволених багато, проте раніше жодних погроз ми не отримували”, – сказав він.

Попри все, припиняти громадську діяльність активіст не збирається, незважаючи на очевидні, на його думку, спроби залякування. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що столичні слідчі повідомили про підозру чоловіку, який у ніч на 17 лютого 2021 року підпалив автівку засновника порталу dtp.kiev.ua, громадського активіста Влада Антонова.

 Подія сталася на вулиці Гоголівській Шевченківського району столиці. Volkswagen Touareg потерпілого підпалили прямо у дворі будинку, він сам викликав правоохоронців та співробітників ДСНС.

Всього, станом на квітень 2021 року, сталося 30 інцидентів переслідування активістів та правозахисників на підконтрольних уряду територіях України. Майже половина з них, а саме 14, зафіксовані в Києві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter