Київська поліція відкрила провадження щодо нападу на учасницю Маршу жінок 

Дата: 18 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Київська поліція відкрила провадження через напад на учасницю Маршу жінок, журналістку Поліну Вернигор, в якої праворадикали намагалися відібрати плакат. 

Про це ZMINA повідомив адвокат потерпілої Артем Облетов з юридичної компанії “Міллер”. 

Фото надала потерпіла

Попередньо інцидент кваліфікували за ч. 2 статті 296 Кримінального кодексу України “Хуліганство, вчинене групою осіб”. 

8 березня після Маршу за права жінок на Контрактовій площі на журналістку Поліну Вернигор та компанію її друзів напали невідомі молодики. Останні намагалися відібрати в потерпілих плакати, штовхалися, ображали, нецензурно лаялися та хапали за руки. Зрештою їм вдалося відібрати плакат в однієї з подруг журналістки. 

У коментарі ZMINA Вернигор зазначала, що серед нападників могли бути члени праворадикальної організації “Національний спротив”. Фото плакатів, один з яких належить подрузі Вернигор, під ногами групи молодиків опублікував Олексій Свинаренко, очільник згаданої організації та адміністратор телеграм-каналу “Вольєр”, у якому призначають мішені для нападів ультраправих.  

Вернигор звернулась із заявою до поліції, однак протягом визначених законом 24 годин правоохоронці не відкрили провадження. Тоді спільно з адвокатом журналістка оскаржила бездіяльність поліції в слідчого судді. Вона також знайшла ще кількох дівчат, які постраждали від, ймовірно, тих самих нападників того дня.  

Наразі, каже Облетов, у матеріалах досудового розслідування немає документів або доказів, які вказували б на наявність ознак скоєння злочину з мотиву нетерпимості: 

“Коли ми допитаємо потерпілу, встановимо об’єктивні обставини скоєння нападу, зможемо визначити, чи вказують вони на наявність мотиву нетерпимості. Загалом у матеріалах наразі таких документів або доказів немає. Ми намагатимемося встановити істину, конкретизувати умисел правопорушників. Тож гіпотетично, якщо слідство вбачатиме необхідність залишити 296-ту статтю за явних ознак скоєння злочину з мотиву нетерпимості через, наприклад, проблематику доведення, ми наполягатимемо на правильній кваліфікації”, – коментує адвокат.  

Він додає, що Вернигор має передати йому контакти інших дівчат, яких, ймовірно, долучать до справи як потерпілих. 

Раніше ZMINA сконтактувала з двома з них. Одна, на ім’я Віра, розповіла, що на неї та її хлопця напали біля входу до станції метро “Контрактова площа” з боку магазину “Рошен”. 

“Мені вигукували, щоб я віддала плакат. Нападники почали штовхатися, один замахувався на мого хлопця ногою, але він устиг ухилитися – йому майже потрапили в ніс. Я тримала газовий балончик у руках, але не використовувала, бо розуміла, що він не допоможе: їх було близько десяти. Зрештою, плакат забрали. Вони ще покричали, а потім пішли”, – прокоментувала вона.  

Інша учасниця Маршу, Марія, повідомила, що того ж дня на Контрактовій площі невідомий молодик вихопив плакат в її неповнолітньої сестри та одразу втік. 

Читайте також: “Ви не схожі на п*дорів, щоб на вас нападати”: чому поліція ігнорує мотив ненависті у злочинах

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter