КиївПрайд провів дослідження мови ворожнечі в соцмережах та презентував портрет типового гомофобного користувача

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Громадська організація “КиївПрайд” та Український центр соціального прогнозування провели соціологічне дослідження серед людей, які поширюють мову ворожнечі щодо ЛГБТ-людей у соцмережах, та сформували портрет типової гомофобної особи в Україні.

Про це йдеться в презентації дослідження. 

Фото: Getty Images

В опитуванні взяли участь 503 людини, які раніше залишали гомофобні або трансфобні коментарі у фейсбуці та інстаграмі, вайбер-чатах, телеграм-каналах або під статтями на сторінках українських медіа. Більшість опитуваних – жінки (60,2%).

Отже, майже половина респондентів працюють за наймом (49,8%) за різними спеціальностями, 16,1% – безробітні, 9,9% – на пенсії, ще 9,3% – студенти.

Приблизно по 5% – підприємці, домогосподарки та особи, що перебувають у декретній відпустці або у відпустці з догляду за дитиною.

Примітно, що респонденти з вищою і незакінченою вищою освітою лояльніше ставляться до ЛГБТ-людей.

77,1% опитаних зазначили, що серед їхніх знайомих немає людей з-поміж ЛГБТ-спільноти, причому найбільше в цьому впевнені чоловіки та особи 25 років і старше, а також жителі західних і центральних областей України.

Власне ставлення до ЛГБТ-людей: зі збільшенням віку опитаних зростає й негативне ставлення до ЛГБТ. Жителі східних областей показують позитивніше ставлення до спільноти, ніж інші регіони. Також населення з вищою і незакінченою вищою освітою лояльніше ставиться до ЛГБТ-людей.

Понад половину опитаних перестали б спілкуватися зі своїми близькими чи знайомими, якби дізналися, що вони належать до ЛГБТ-спільноти. Водночас кожен п’ятий зазначив, що стосунки не змінилися б, але вони не хотіли б знати про цю частину життя знайомих.

Як зазначають дослідники, 11,7% опитаних узагалі не зізналися, що писали гомофобні коментарі або дописи, а 11,3% стверджували, що інформування про ЛГБТ – це агресивна пропаганда, нав’язування своєї думки й розбещення молоді. 

Крім того, у межах дослідження з респондентами обговорювали й актуальні теми, пов’язані з ЛГБТ-людьми, зокрема петицію до президента про легалізацію одностатевих шлюбів, яка зібрала понад 25 тисяч підписів. 94,5% опитаних вважають, що цю петицію підписували лише самі ЛГБТ, а також представники міжнародних фондів, неурядових організацій, які надають послуги  представникам ЛГБТ-спільноти. Переважна більшість особисто не підтримує ініціативу з легалізації одностатевих шлюбів, але водночас 84,3% опитаних згодні з відповіддю президента України на петицію. 

Понад половину респондентів вважають, що ЛГБТ-люди повинні служити в лавах Збройних сил України (63,6%). Також більш ніж половина з них згодні з твердженням, що деякі ЛГБТ-люди служать у лавах ЗСУ на рівні з іншими військовослужбовцями та захищають Україну.

Нагадаємо, що результати дослідження “Українське суспільство та ЛГБТ напередодні великої війни” довели, що на рівень толерантності українців впливають певні події та рівень якості життя. Так, опитування показало, що гомофобія характерна для людей старшого віку, які живуть у невеликих населених пунктах, а також мають низький рівень освіти та заможності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter