На рівень толерантності українців впливає вік, розмір населеного пункту, рівень освіти та заможності – дослідження

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Результати дослідження “Українське суспільство та ЛГБТ напередодні великої війни” довели, що на рівень толерантності українців впливають певні події та рівень якості життя. Так, опитування показало, що гомофобія характерна для людей старшого віку, які живуть у невеликих населених пунктах, а також мають низький рівень освіти та заможності.

Про це розповів представник дослідницької команди Максим Касянчук під час заходу “Громадська думка про ЛГБТ+ в Україні: дані нового соціологічного дослідження та шляхи їх використання в інформаційній та адвокаційній роботі”, передає кореспондентка ZMINA.

Фото: Getty Images

За словами Касянчука, на толерантне ставлення до геїв впливає і стать респондентів. Так, чоловіки виявляють більше несприйняття та нетерпимість ніж жінки. 

Крім того, найбільш гомофобними та трансфобними є люди, які схильні вірити в конспірологію, а також ті, хто не має знайомих з ЛГБТ-спільноти чи просто серед толерантних людей. 

“Вперше в Україні під час дослідження використали Шкалу ставлень до лесбiйок i геїв, випробувану в рiзних суспiльствах i культурах свiту. Результати представлені у балах вiд 1 до 5, де бiльший бал означає бiльшу гомофобiю. Так, ставлення українців є негативним, причому до геїв воно систематично гiрше – 3.6, нiж до лесбiйок – 3.4”, – зазначив представник дослідницької команди.

Ставлення до транслюдей також є негативним і складає 2.3 за Шкалою гендеризму i трансфобiї. 

Примітно, що на рівень толерантності не впливає досвід життя в окупації, а також участь у військових діях та рівень психологічного дистресу. 

Також Касянчук додав, що ставлення до проведення ЛГБТ-прайдiв у великих мiстах України є негативним (iндекс незгоди 3.8, у балах вiд 1 до 5, де бiльший бал означає бiльшу незгоду).

Це опитування є першим національним та репрезентативним. У ньому взяли участь 2157 респондентів з усіх регіонів України, окрім окупованих до 24 лютого територій, Запорізької, Сумської та Чернігівської областей. 

Польовий етап збору інформації завершився 23 лютого, тож опитування демонструє портрет українського суспільства за день до війни. 

Нагадаємо, що 53% українців підтримують доповнення законодавства забороною дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, а також забороною розпалювання ворожнечі щодо ЛГБТ. Заборона дискримінації ЛГБТ стала значно популярнішою серед молоді 18–24 років – від 57% у 2016-му до 74% у 2022 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter