Квоти на працівників “45+”: вирішення проблеми чи популізм?

Дата: 13 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Міністерство соціальної політики пропонує запровадити квоти для осіб передпенсійного віку. З цією метою внести до закону правку, яка зобов’язуватиме роботодавців мати в штаті не менше, ніж 4-5% людей після 45 років.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна”, такі наміри озвучив міністр Андрій Рева на парламентських слуханнях про пріоритетність дотримання страхових принципів під час реформування пенсійної системи.

За словами міністра, відмова багатьох роботодавців брати на роботу людей передпенсійного віку є великою проблемою, яку можна спробувати вирішити запровадженням мінімальних квот для таких працівників.

Водночас правозахисниця, координаторка Кампанії проти дискримінації Ірина Текучова вважає, що така пропозиція “поки що буде  простим популістським заходом, який нічого не коштуватиме державі та поставить роботодавців у скрутне становище, змушуючи працевлаштовувати “на папері” людей відповідного за квотою віку, так, як це відбувається за квотами на працевлаштування осіб з інвалідністю”.

“В країнах ЄС існують різні механізми заохочування як працедавців, так і робітників передпенсійного віку. Наприклад, в Болгарії держава відшкодовує працедавцю зарплату за перший рік, якщо він наймає людину за 50. Румунія та Мальта пропонують податкові пільги для працедавця, якщо він створює робочі місця, наймає, проводить навчання робітників за 40 (Мальта), 45 (Румунія) років”, – зазначила Текучова у коментарі Центру інформації про права людини.

За її словами, впровадження квот може бути ефективним тимчасовим заходом лише в контексті впровадження комплексної політики рівності, яка буде включати в себе методи заохочення, захисні заходи для працівників (здоров ‘я, безпека), інформаційну та освітню складову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter