КС попросили роз’яснити, чи можна покарати Зеленського за випиту без дотримання карантину каву

Дата: 18 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Пленум Верховного Суду просить Конституційний Суд офіційно роз’яснити частину першу ст. 105 Конституції в аспекті можливого притягнення президента до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення під час виконання повноважень.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Інцидент, через який главі держави загрожує штраф у розмірі 17 тис. грн, стався 3 червня в місті Хмельницькому. Зеленський, який перебував з робочим візитом у регіоні, вирішив випити кави в місцевому закладі. Разом з ним були, зокрема, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, перший заступник голови ОП Сергій Трофімов, голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет, очільник Хмельницького Олександр Симчишин та головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Фотографії із закладу, на яких Зеленський без маски разом з колегами п’є каву, швидко розлетілися соцмережами, а згодом санлікар Ляшко навіть виправдовував порушення нібито перевіркою закладу на готовність до пом’якшення карантину. 

Однак суд у Хмельницькому відмовився штрафувати Зеленського та звернувся до Верховного Суду для розтлумачення, чи взагалі можна притягнути до адміністративної відповідальності главу держави. 

Нагадаємо, що за час дії карантину українські правоохоронці встигли виписати штрафів на 5 млн грн. За даними правозахисників, найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині, Харківщині та в Києві. Менш активними були їхні колеги з Миколаївської, Закарпатської та Хмельницької областей.

Водночас нещодавно уряд закликали оголосити так звану адміністративну амністію, у межах якої звільнити українців від сплати штрафів, накладених судами за порушення правил карантину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter