Кримський політв’язень Яшар Муєдінов заявив про застосування сили співробітниками російської в’язниці

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Засуджений до 13 років позбавлення волі кримськотатарський активіст Яшар Муєдінов заявив, що співробітники в’язниці Димитровграда Ульяновської області РФ застосовували до нього силу.

Про це розповіла дружина політв’язня Наїла Ібрагімова, пише “Кримська солідарність”.

Яшар Муєдінов. Джерело: “Кримська солідарність”

Чоловік зазначив, що після етапування співробітники в’язниці необґрунтовано застосували до нього фізичну силу. Він написав заяву, яку підписали ще десять в’язнів. В адміністрації сказали, що проведуть перевірку.

Кримський татарин також повідомив, що наглядачі чинили на нього психологічний тиск.

Муєдінов додав, що в його камері дуже сиро. Через це погіршився стан здоров’я чоловіка – почала сильніше боліти права рука.

Близько двох місяців тому політв’язень написав заяву на ім’я хірурга, оскільки в нього утворилася ґуля на руці, проте допомоги досі не дочекався.

У бранця Кремля також є стоматологічні проблеми.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в тимчасово окупованому Криму, у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка міста Сімферополя, одночасно відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських татар. Слідчі дії закінчилися затриманням за звинуваченням у тероризмі, а саме в участі в забороненій у РФ, але легальній на всій території України, зокрема в Криму, релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Усього під слідством тоді опинилися 25 осіб. Через величезний обсяг матеріалів правоохоронці безпрецедентно розділили кримінальну справу по п’ять п’ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами, серед них – Яшар Муєдінов.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд РФ визнав затриманих винними в терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років кожного.

Підсудні винними не визнали себе, назвавши своє переслідування політичним.

У квітні 2020 року Муєдінова безпідставно відправили на примусову психіатричну експертизу. Його помістили в одну камеру з людиною, яка раніше вбила свого співкамерника. Кримський татарин пізніше розповів, що той поводився неадекватно і всіляко провокував його. Ув’язнений неодноразово звертався до завідувачки чоловічого відділення з проханням перевести людину до іншої палати, але вона його прохання про переведення не виконала.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що політв’язень, кримський татарин Ельдар Якубов, якого окупанти незаконно утримують у сімферопольському СІЗО-2 із серпня 2023 року, вперше отримав дозвіл на побачення з дружиною. Тюремники відмовляли йому в цьому впродовж восьми місяців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter