Кримських політв’язнів Нарімана Джеляла та Азіза Ахтемова етапують до Сибіру

Дата: 28 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та ще одного кримського політв’язня Азіза Ахтемова, російські окупанти етапують до міста Мінусінськ у Східному Сибіру.

 Про це в UA.SOUTH пише український і кримськотатарський журналіст Осман Пашаєв.

Азіз Ахтемов, Наріман Джелял, Асан Ахтемов

“Вже кілька тижнів з Наріманом нема зв’язку. Адвокат Микола Полозов каже, що етап – найскладніша частина в житті ув’язненого. Все що завгодно може трапитися саме під час транспортування засуджених. Те, що від Нарімана немає жодної інформації, має насторожувати загал і змусити всіх прискіпливо слідкувати за діями російської каральної системи“, – йдеться в дописі. 

Повідомляється, що з Криму вивезли також двоюрідних братів Асана та Азіза Ахтемових.

Наразі Мінусінську відбуватиме покарання і один з братів Ахтемових – Азіз. Він днями вийшов на зв’язок з батьком, повідомив, що наразі перебуває в Челябінську.

Як розповіли родичі Азіза Ахтемова UA.SOUTH, етапування триватиме близько місяця. Дорогою до Сибіру Азіза та Нарімана по кілька днів тримали за ґратами у Краснодарі, Саратові та інших російських містах.

Асана Ахтемова етапують до Владіміра. З ним зв’язку немає.

Дружина Нарімана – Левіза Джелял сказала, що востаннє бачила чоловіка в серпні.

Спокій Нарімана допоміг мені пройти ці два жахливих роки, а підтримка людей допомагає боротися далі“, – розповіла вона.

Тоді їй та родичам дозволили впродовж чотирьох годин поспілкуватися з Наріманом.

Довготермінова зустріч для засуджених до суворого режиму не передбачена. Її дають після етапування і лише 1 раз на рік.

14-річна Аділє, 12-річна Еміне, 6-річний Джеміль і 3-річна Ніаль не побачили батька перед тим, як окупанти вивезли його з Криму, бо дітям можна бачити ув’язнених батьків лише під час довготермінових зустрічей.

Адвокат Микола Полозов називає етапування до Сибіру кліматичним тиском на політв’язнів, що є традицією радянського ГУЛАГу.

“Мета режиму – зламати дисидента, щоб згодом він був безпечним для режиму навіть на волі. Відрізати ув’язненого від спілкування з родичами, дітьми і захисниками – також відпрацьований КГБ спосіб психологічного тиску. Полозов наводить приклад 60-річного дисидента Алєксєя Горінова, якого торік засудили за дискредитацію армії. Час від часу його навмисно саджають в холодну камеру, аби в’язень застудився і постійно хворів. Там, куди везуть Нарімана і Азіза Ахтемових, для таких тортур клімат підходить майже протягом року. При цьому довести, що це тортури, майже неможливо“, – пише видання. 

Іншою проблемою віддалених в’язниць у матеріалі називають – ускладнення адвокатського контролю за умовами утримання. Дорога з Криму в Мінусінськ і назад забирає майже тиждень та потребує великих витрат. Тому треба шукати місцевих адвокатів, щоб отримувати хоч мінімальну інформацію про засуджених, але за словами Полозова, в умовах тотального російського тиску шукати в Сибіру адвокатів, що не співпрацюють із владою, марно. Можливо, вдасться знайти бодай юриста, який відвідуватиме Нарімана і братів Ахтемових, допомагатиме їм подавати скарги і надаватиме про них інформацію родичам.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець назвав етапування громадян України на територію Росії порушенням Женевських конвенцій і норм міжнародного гуманітарного права, які забороняють державі-окупанту переміщувати цивільних на свою територію.

Більше того, громадян України з тимчасово окупованого Криму піддають тиску та випробуванням суворим кліматом. Адже, відповідно до Європейських пенітенціарних правил, ув’язнені повинні направлятися для відбуття покарання в установи, розташовані поблизу міста проживання.

Дмитро Лубінець, Омбудсман України

Лубінець закликав світову спільноту “рішуче реагувати” на порушення Росією міжнародного гуманітарного права та вимагати звільнення незаконно ув’язнених громадян України.

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й вивезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Увечері 4 вересня стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовували тортури.

Російські силовики звинуватили Асана й Азіза Ахтемових і Нарімана Джеляла в порушені ст. 281 (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 (“контрабанда вибухових пристроїв”) КК РФ. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня 2021 року обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня 2021 року ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо начебто причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим переконане, що кримінальну справу щодо Нарімана Джеляла Росія ініціювала через його участь у тогорічному саміті Кримської платформи

Як відомо, 20 липня в “суді” Джелял дав розгорнуті свідчення та докладно розповів про своє затримання: тримання в підвалі, психологічний тиск і погрози. Окупаційні силовики ще тоді, у вересні 2021 року, відверто йому сказали, що справжньою причиною затримання є участь заступника голови Меджлісу в саміті Кримської платформи. 

Відомство нагадало, що Джелял був єдиним представником кримськотатарського народу, який живе в тимчасово окупованому Росією Криму та відкрито взяв участь у цьому саміті в Києві.

У вересні минулого року Нарімана Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів та обмеженням волі строком на півтора року.

Асана Ахметова засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі один рік.

Азіза Ахтемова засудили до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі один рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter