Кримську “суддю” Надію Школьну, яка винесла вирок журналістові Миколі Семені, підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни

Дата: 03 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя підозрює так звану “суддю” незаконного “Залізничного районного суду Сімферополя” Надію Школьну (Nadezhda Shkolnaia) в “порушенні законів та звичаїв війни” за ст. 438 КК України. Жінка винесла вирок журналісту Крим.Реалії Миколі Семені. 

Про це Крим.Реалії повідомив начальник управління нагляду за дотриманням законів органами поліції прокуратури АРК Сергій Турчин.  

Журналіст Микола Семена

За його словами, досудове розслідування завершено та відкрито матеріали щодо кримінального провадження стосовно “судді” Школьної, яка винесла вирок стосовно Семени.

“Матеріали відкриті, опубліковані повістки, викликано (Школьну – ред.) на завтра для ознайомлення з матеріалами провадження. Відповідно, завершуватимемо і направлятимемо до суду”, – повідомив Турчин.

За його словами, раніше суд дав дозвіл на спеціальне досудове розслідування, оскільки встановлено, що незаконна “суддя” Школьна перебуває на території тимчасово окупованого Росією Криму.

“Після завершення (досудового розслідування – ред.) провадження направимо до суду й ініціюватимемо питання про проведення спеціального судового розгляду”, – повідомив Турчин.

Надія Школьна чи її захист публічно не коментували заяву Прокуратури АРК. 

Нагадаємо, окупаційна влада звинуватила постійного автора інтернет-видань “Радіо Свобода” та “Крим.Реалії” Миколу Семену в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У квітні 2016 року співробітники незаконного “Управління ФСБ Республіки Крим” провели обшук у його будинку, а в травні того ж року, після публікації матеріалу на сайті “Крим.Реалії”, Семені пред’явили офіційне звинувачення.

У вересні 2017 року “суддя” Школьна призначила журналісту покарання у вигляді двох з половиною років позбавлення волі з випробувальним терміном на три роки і забороною вести публічну діяльність. У грудні того ж року незаконний “Верховний суд Криму” частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років. 

Микола Семена стверджує, що у своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне висловлення думки”. Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і низка міжнародних організацій засудили винесений Семені вирок.

У 2016 році через заборону на виїзд із півострова журналіст не зміг власноруч отримати в Брюсселі європейську премію в галузі свободи слова ім. Павла Шеремета.

Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу кримського журналіста Миколи Семени на заборону вести публічну діяльність протягом двох з половиною років, яку виніс підконтрольний Кремлю суд на півострові.

18 лютого 2020 року журналіст змушений був виїхати з Криму на територію материкової України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter