Кримськотатарській газеті “Авдет” – 30 років

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

15 липня кримськотатарській газеті “Авдет” виповнилося 30 років.

Про це повідомляє “Крим.Реалії“. 

Свої привітання редакції та читачам газети висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“30 років від дня виходу першого номера газети “Авдет” – друкованого органу Організації кримськотатарського національного руху. Вітаю всіх причетних і, головне, вдячних читачів!” – написав політик на своїй фейсбук-сторінці

“Авдет” і З кримськотатарської перекладається як "повернення". – сучасна соціально-політико-культурна газета, яка виходить кримськотатарською, англійською та російською мовами починаючи з 15 червня 1990 року. Це перше незалежне видання з моменту депортації кримських татар до Середньої Азії.

Газету створила Організація кримськотатарського національного руху (ОКНД). Автор назви – лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

“Ми обмірковували ідею створення газети з 1989 року, згадували імена, які були в Криму, але все ж таки зупинилися на назві “Авдет”. Перший номер ми видавали в Ризі і Столиця Латвії., тому що в Криму нереально було видавати такі тиражі. Тираж сягав 10 тисяч. Ця газета була центром національного руху, вона відіграла важливу роль у поверненні та облаштуванні людей”, – згадує колишній політв’язень та заступник Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, який також брав участь у створенні газети. 

Після анексії Криму газета не змогла пройти російську реєстрацію як ЗМІ. Оскільки, відповідно до російського законодавства, газети, що мають наклад менш ніж 1000 примірників, можуть видаватися без реєстрації, тираж газети був зменшений до 999 примірників і припинив її роздрібний продаж у кіосках.

Паперова версія газети поширюється серед обмеженого кола передплатників, основний акцент редакція робить на оновленні сайту.

Окрім цього, після початку тимчасової окупації півострова редакція втратила своє приміщення в будівлі Фонду “Крим” у Сімферополі, оскільки будівля була вилучена.

Своєю головною метою газета проголосила питання збереження ідентичності, духовності, ідеології кримських татар, а також інші актуальні для цього народу питання. Видання також розглядає проблеми відновлення державності кримських татар, містить історико-народознавчі дослідження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter