Кримському політв’язню Давиденку пом’якшили покарання

Дата: 15 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Російський суд скоротив із 10 з половиною до семи років термін покарання для українського політв’язня Костянтина Давиденка, якого звинуватили в нібито шпигунстві на користь СБУ. 

Про це повідомляє російське ТАСС.

Засідання у Верховному суді РФ проходило в закритому режимі, адже в справі є матеріали з грифом “секретно”. Суд оголосив тільки резолютивну частину рішення і У ній містяться відповіді суду на кожну вимогу ініціатора процесу., за якою залишаються невідомими мотиви Давиденка.

“Вирок суду першої інстанції змінити, пом’якшити покарання Давиденка до семи років позбавлення волі”, – йдеться у вироку, який набув чинності.

Верховний суд РФ призначив Давиденку покарання нижче від найнижчої межі, оскільки стаття за шпигунство передбачає від 10 до 20 років ув’язнення.

Адвокат українця Дмитро Дінзе повідомив, що Давиденко не укладав угод зі слідством, а тільки надавав допомогу. Рішення скоротити термін покарання, за словами адвоката, ухвалили через погіршення здоров’я політв’язня. 

Як відомо,  Давиденка затримали 11 лютого в окупованому Сімферополі співробітники ФСБ. За версією російського слідства, він нібито збирав і передавав українським спецслужбам інформацію. Українця звинуватили у шпигунстві, а згодом засудили до більш ніж 10 років колонії. 

Правозахисники стверджують, що в ув’язненні чоловіка катували

За даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 86 українців. 7 вересня до України в межах масштабного обміну повернулися 24 полонені моряки, Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух та інші політв’язні, яких РФ роками незаконно утримувала у себе.

Дату наступного обміну офіційно не називають ні в Україні, ні в Росії, але в Офісі президента повідомляли, що списки в’язнів, яких хочуть повернути, можуть з’явитися в жовтні. 

На сьогодні відомо, що Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент уже закликав президента Зеленського занести до списку наступного обміну Володимира Дудку, Костянтина Давиденка, а також кримських татар, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter