Кримського політв’язня Абдуллаєва залишили в штрафізоляторі до 22 січня – рідні

Дата: 08 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Спортсмену та фігуранту сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Теймуру Абдуллаєву, який захворів на коронавірус у російській колонії, продовжили час перебування в штрафному ізоляторі до 22 січня.

Про це агентству Укрінформ повідомила мати політв’язня Діляра Абдуллаєва.

“Мала офіційну коротку розмову з молодшим сином Теймуром о 17:00. Він – у ШІЗО. Покарання продовжили до 22 січня! Теймур уже перестав з’ясовувати за що. Каже, марно, все одно неможливо довести свою невинуватість”, – розповіла вона.

Політв’язень сказав матері, що в нього все ще зберігається слабкість і тримається кашель. Крім того, у нього погіршився зір. Чоловік просить надіслати йому окуляри, в яких він зможе читати.

Жінка повідомила, що надіслані ліки та вітаміни колонія отримала ще до Нового року, утім їх так Теймуру й не віддала.

За словами Діляри Абдуллаєвої, харчування в сина вбоге – “баланда і вода з хлібом”. У камері ШІЗО зараз він не один, там перебувають чотири людини.

Наразі немає публічних коментарів колонії Башкортостану про утримання Теймура Абдуллаєва в штрафному ізоляторі. Адміністрація місця несвободи та Федеральної служби виконання покарань проігнорувала запити про коментарі видання ZMINA. 

У грудні Міністерство закордонних справ Литви закликало Росію надати українському політв’язневі, хворому на коронавірус, Теймуру Абдуллаєву медичну допомогу і доступ до адвокатів.

Раніше Уповноважена Верховної Ради України Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою “негайно відреагувати й забезпечити відновлення прав” Абдуллаєва. Нещодавно з’явилась інформація про те, що його з високою температурою помістили в штрафний ізолятор.

45-річний юрист та спортсмен Теймур Абдуллаєв близько п’яти місяців перебував у штрафному ізоляторі, після чого його перевели в камеру із суворими умовами тримання.

Як відомо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в червні 2019 року ухвалив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Узеїру Абдуллаєву присудили 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов отримав 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов – по 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 з половиною років колонії. Окрім цього, для нього передбачили адміністративний нагляд строком на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило протест через цей вирок російського суду і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в’язнями.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.
 
Крім того, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter