МЗС Литви просить Росію надати медичну допомогу політв’язневі Абдуллаєву

Дата: 24 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ Литви закликало Росію надати українському політв’язневі, хворому на коронавірус, Теймуру Абдуллаєву медичну допомогу і доступ до адвокатів.

Відповідний заклик МЗС оприлюднило на своїй твіттер-сторінці. 

“Дуже тривожна новина про поводження з незаконно затриманим Росією громадянином України Теймуром Абдуллаєвим. Ми закликаємо Росію дотримуватися міжнародного закону, надати йому необхідну медичну допомогу, забезпечити доступ до адвокатів і українських консулів, а також звільнити всіх незаконно затриманих громадян України”, – мовиться в повідомленні.

22 грудня матір кримчанина Діляра Абдуллаєва повідомила, що її хворого сина знову помістили у штрафний ізолятор.

До Федеральносї служби виконання покарань та виправної колонії №2 Республіки Башкортостан ZMINA надіслала запит про коментар стосовно стану здоров’я політв’язня та причини переведення його до ШІЗО. Утім відповіді так і не отримала. 

Раніше Уповноважена Верховної Ради України Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою “негайно відреагувати й забезпечити відновлення прав” Абдуллаєва. Нещодавно з’явилась інформація про те, що його з високою температурою помістили в штрафний ізолятор.

45-річний юрист та спортсмен Теймур Абдуллаєв близько п’яти місяців перебував у штрафному ізоляторі, після чого його перевели в камеру із суворими умовами тримання.

Як відомо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в червні 2019 року ухвалив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Теймур Абдуллаєв

Узеїру Абдуллаєву присудили 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов отримав 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов – по 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 з половиною років колонії. Окрім цього, для нього передбачили адміністративний нагляд строком на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило протест через цей вирок російського суду і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в’язнями.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter