Кримського правозахисника Емір-Усеїна Куку вивезли з колонії через загострення після катувань із нирками. Правозахисники вимагають його звільнення

Дата: 24 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Кримського правозахисника Емір-Усеїна Куку екстрено вивезли з російської колонії до Салавату в лікарню – з нападом болю в нирках.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на дружину політв’язня Мер’єм Куку.

Емір-Усеїна Куку

Жінка повідомила кримським правозахисникам, що намагалася додзвонитися в колонію за трьома номерами, що були на офіційному сайті, утім жоден не відповідав.

Потім вона написала в громадсько-наглядову комісію з Башкортостану. На її лист оперативно відповів голова комісії, який зв’язався з начальником санчастини та розповів, що Еміра з гострим болем вивезли.

“Тільки я не знаю поки що точно, до якої лікарні – тюремної чи міської. З’ясувалося, що у нього сильний напад у нирках і камені. Поки що він буде у стаціонарі, за ним спостерігають. Потім буде ухвалено рішення – яке лікування проводитимуть далі”, – розповіла Мер’єм Куку.

У Кримській солідарності нагадують, що 2015 року під час першого затримання правозахисника російські силовики завдали Куку ударів по нирках.

“Ці травми, які не лікуються в умовах колонії, стали хронічними і постійно дають про себе знати. Він писав про це у листах”, – мовиться у повідомленні кримських правозахисників.

Раніше дружина політв’язня заявляла, що Емір-Усеїн Куку має низку проблем зі здоров’ям. Зокрема, хронічними стали травми хребта після побиття.

Тим часом Міжнародна організація Front Line Defenders, що захищає заступників прав людини, закликала Росію скасувати обвинувачення проти громадянина України та негайно звільнити його із в’язниці. 

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

Емір-Усеїн Куку – кримськотатарський правозахисник та активіст. Емір-Усеін Куку, як і інші кримчани: Вадим Сірук, Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров, є фігурантами “ялтинської справи Хізб ут-Тахрір”. Перших чотирьох обвинувачених за цією справою арештували 11 лютого 2016 року. Серед них – й член Контактної групи з прав людини Емір-Усеін Куку.

12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власиха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Політв’язні ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”

Раніше правозахисники пояснили, як Росія фальсифікувала “ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”. 

Amnesty International вважає Куку в’язнем совісті. Правозахисний центр “Меморіал” визнав Емір-Усеїна Куку політв’язнем. А в грудні 2020 року його номінували на здобуття української державної стипендії імені Левка Лук’яненка.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter