Травми після катувань кримського політв’язня Еміра-Усеїна Куку стали хронічними – дружина політв’язня

Дата: 22 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язень, фігурант так званої ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”, кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку має низку проблем зі здоров’ям. Зокрема, хронічними стали травми хребта після побиття.

Про це Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля розповіла його дружина Мер’єм Куку.

Емір-Усеїн Куку

Вона повідомила, що 2015 року, під час першого затримання, представники ФСБ відбили Куку нирки та порушили поперековий відділ хребта. Ці травми, що не лікуються в умовах колонії, стали хронічними та постійно дають про себе знати.

“Після побиття лікарі попереджали, що травма хребта призведе до проблем з усією кістковою системою. Так і вийшло: 2019 року в Усеїна виникла шишка в колінній чашці та розпухла нога. Тоді в СІЗО Ростова-на-Дону він домігся проведення УЗД, після якого йому поставили діагноз “кіста Бейкера”. Ця проблема існує й досі, і йому складно робити намаз через хворе коліно”, – розповіла Мер’єм.

У 2020 році Усеїн у легкій формі перехворів на COVID-19. У колонії переобладнали кілька залів на лазарет для важкохворих та ввели карантин. Коли Куку звернувся до фельдшера колонії, щоб повідомити про свої симптоми, його проігнорували.

“Я роблю передачки раз на три місяці. Дуже хочеться вмістити в дозволені 20 кг максимально багато вітамінів та продуктів, які йому точно не дістати в колонії, — сухофрукти, горіхи, фініки. Також передаю одяг, але він має бути виключно чорним, без будь-яких малюнків та написів. Минулого разу я передала йому пояс із верблюжої шерсті для нирок, бо клімат у Башкортостані дуже суворий”, – розповіла дружина правозахисника.

Дружина політв’язня повідомила, що Куку з 4 травня перебуває в штрафному ізоляторі, куди його помістили на 15 діб.

Вона пояснила, кримські татари, засуджені за статтею “тероризм”, періодично потрапляють до штрафного ізолятора без усілякої причини.

“Коли я приїжджала на останнє побачення з чоловіком у 2021 році, він розповідав, що приводом переводу до ШІЗО може бути навіть незастебнутий ґудзик біля коміра”, – розповіла жінка.

Дружина бранця Кремля зізналася, що за ці роки навчилася писати Усеїну про новини в Україні та, зокрема, в Криму “алегорично”, адже називати речі своїми іменами в листуванні не можна – листи надходять йому у відкритих конвертах.

“Чоловік перебуває у двоповерховому бараці, тож охочих зідзвонитися з рідними завжди вистачає, але іноді вдається спілкуватися телефоном. Усеїну надзвичайно важливо знати всі новини з волі. Він багато розпитує й про Україну та дуже переживає”, – додала вона.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

Як відомо, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада 2019 року засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власиха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Політв’язні ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”

Раніше правозахисники пояснили, як Росія фальсифікувала “ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”. 

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter