Кримського політв’язня Івана Яцкіна, ймовірно, відправили до штрафного ізолятора після побачення з дружиною

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Івана Яцкіна, якого в українському Криму засудив незаконний “суд” до 11 років ув’язнення за звинуваченням у “держзраді”, ймовірно, знову відправили до штрафного ізолятора (ШІЗО) після побачення з дружиною Гульнар Кадировою у виправній колонії №44 міста Бєлове в Кемеровській області РФ.

Про це повідомляє Об’єднання родичів політв’язнів Кремля з посиланням на дружину Яцкіна.

Іван Яцкін

Правозахисники повідомляють, що чоловіка закрили вже після побачення з рідними, адже він не виходив після цього на зв’язок.

Дружина політв’язня зробила таке припущення через те, що її чоловік регулярно потрапляє до штрафного ізолятора з, так би мовити, “виховною метою”.

“Яцкін страждає від утисків у колонії, адже говорить те, що думає, постійно наголошує на невинуватості та сфабрикованості своєї справи”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, Гульнар Кадирова також розповіла про погіршення стану здоров’я Івана Яцкіна в російській колонії.

“В Івана стопи фіолетового кольору. Виявилося, що це наслідки обмороження після “Лефортово”: тоді мого чоловіка кілька годин протримали на вулиці без взуття. У цій же установі в нього стався конфлікт з іншим ув’язненим, який спричинив травми. Досі він страждає від постійного головного болю та дискомфорту в грудній клітці. За словами лікарів, це остеохондроз”, – розповіла Гульнар.

Вона також повідомила, що через зубний біль Яцкін постійно приймає знеболювальні засоби.

Російська Федеральна служба виконання покарань публічно не коментувала заяви Гульнар Кадирової.

Аналітик “Крим SOS” Євген Ярошенко розповів у програмі “Кримське питання” “Суспільному Крим”, що росіяни використовують переведення до ШІЗО як метод покарання політв’язнів за нелояльність до тюремної адміністрації.

“Відправлення до штрафного ізолятора дуже часто розглядається як форма покарання не за якесь порушення порядку відбування покарання, а за нелояльність до тюремної адміністрації або до тих силових структур (як-от ФСБ), які призвели до ув’язнення цих осіб”, – розказав він.

У приклад він навів випадок із політв’язнем, фігурантом так званої “першої Сімферопольської справи “Хізб-ут Тахрір” Теймуром Абдуллаєвим, який перебуває в ШІЗО виправної колонії м. Салават (Башкирія, РФ) понад 750 днів. За наявними даними, його тримають у штрафному ізоляторі через відмову в співпраці з адміністрацією виправної колонії. 

Правозахисник вважає, що домогтися більш гуманного поводження з політв’язнями може розголос та увага українського і міжнародного суспільства. Нелюдське ставлення до ув’язнених має стати приводом для постійного тиску на Росію як на державу-окупанта. Зокрема, йдеться про персональні санкції проти всіх причетних до порушень прав людини та секторальні санкції проти критичних галузей економіки держави-агресора.

“Увага до гучних кейсів допоможе, якщо не звільнити політв’язнів, то принаймні досягти більш гуманного поводження із цими людьми. Дуже важливо, щоб і українські органи влади, і правозахисники, і міжнародні партнери України діяли заодно для того, щоби постійно доля незаконно затриманих громадян України перебувала на порядку денному”, – додав він.

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Відомо, що чоловік займав активну й відверту проукраїнську позицію.

Російське слідство звинувачує його в тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня до липня того ж року на території України, “через інтернет та під час особистих зустрічей зі співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

Яцкін свою провину не визнає. На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

У червні 2022 року Верховний суд Росії відхилив касаційну скаргу на вирок стосовно кримчанина Івана Яцкіна, засудженого до 11 років колонії за звинуваченням у “держзраді”.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи. Напишіть листа Івану Яцкіну, якщо ви перебуваєте за межами України. 

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter