У СІЗО “Лефортово” кримського політв’язня Яцкіна годину протримали за –14 в шльопанцях та без куртки

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Кримчанина Івана Яцкіна, якого незаконно утримують у російському СІЗО “Лефортово”, 12 лютого на годину залишили на вулиці без зимового одягу і взуття.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав його адвокат Микола Полозов.

Іван Яцкін

За його словами, у СІЗО “Лефортово” періодично проводять санітарну обробку камер. Захисник наголошує, що  це важливо робити під час коронавірусної пандемії, утім якщо зазвичай Яцкіна на час обробки переміщали у вільну камеру, то цього разу відправили на прогулянку в тому, в чому він був: у кофті поверх футболки, спортивних штанах і шльопанцях.

“Ще раз для розуміння: співробітники СІЗО “Лефортово” виставили мого підзахисного на мороз –14 градусів без куртки, в шльопанцях і тримали так близько години”, – написав Полозов і додав, що на крик Яцкіна ніхто не виходив більш ніж 45 хвилин.

Яцкін показав адвокату свої ноги, і через три доби пальці на них усе ще сині, що, як зауважує Микола Полозов, вказує на обмороження.

“Ці обставини негайно були доведені до слідчого, сині пальці йому також були продемонстровані”, – додав адвокат і повідомив, що порадив політв’язню написати заяву на огляд його ніг лікарем.

“Зважаючи на вже наявні в нього захворювання, таке обмороження може мати серйозні наслідки. Предметно розбиратимемося, хто в СІЗО “Лефортово” і з якою метою практикує подібне поводження з ув’язненими, яке інакше, ніж тортурами, назвати неможливо”, – зазначив адвокат.

Як відомо, напередодні Московський міський суд залишив кримчанина Івана Яцкіна в СІЗО ще на два місяці – до 16 квітня 2021 року.

Нагадаємо, уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Про це стало відомо в грудні.

Повідомляється, що заарештований в окупованому Криму за підозрою в державній зраді Іван Яцкін написав листа з московського СІЗО “Лефортово” президентові України Володимиру Зеленському та Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням занести його до списку на обмін і надати фінансову допомогу його родині. В офісі Зеленського прийняли заяву Яцкіна.

Полозов розповідав, що після арешту Яцкіна перевезли з Криму до Москви. За його словами, російські силовики чинили на кримчанина “сильний психологічний тиск”.

Російське інформагентство ТАСС повідомляло, що деталі кримінальної справи стосовно кримчанина не уточнюються “в інтересах слідства”.

На запит “Крим.Реалії” в СБУ повідомили, що Іван Яцкін не співпрацював зі Службою безпеки України.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter