Кримська платформа працюватиме над розширенням Глобальної коаліції українських студій: навіщо це потрібно?

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися
Протягом року Україна працюватиме з країнами–учасниками Кримської платформи над розширенням Глобальної коаліції українських студій.
 
Про це  під час презентації результатів дослідження “Сприйняття Криму і кримських татар українським суспільством” повідомила Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь Таміла Ташева, передає кореспондент видання ZMINA.
 
Таміла Ташева

Таміла Ташева наголосила, що поширення знань у світі про Україну і про Крим вкрай важливо, вони поширювалися дуже широко в різних країнах світу, не лише в Європі, а, зокрема, в Африці, Азії та Південній Америці. Тому таке важливе створення Глобальної коаліції українських студій. 

“Чим більше буде досліджень, академічних обмінів, кримських або кримськотатарських студій, тим краще.  […] В мемах Кримської платформи ми закликали країни–учасниці Кримської платформи  профінансувати та підтримати політично створення глобальної коаліції українських студій та в кожній країні окремо, зокрема, із фокусом на кримських татар”, – повідомила Таміла Ташева.

У Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь неодноразово наголошували на важливості створення Глобальної коаліції українських студій за сприяння першої леді Олени Зеленської. Україна наголошує на меті коаліції об’єднати ініціативи та програми, присвячені вивченню української та кримськотатарської мови, культури та історії в академічних центрах по всьому світу.

Представниця Президента в АРК вказала, що Олена Зеленська окремо завжди згадує про створення саме кримськотатарських студій як складових українських студій.

“Нині нам украй важливо не просто говорити про українське, а й відмежовувати своє від російського. Кожне прізвище мусимо буквально відчищати від імперського нашарування, доводити, що це не “радянські” письменники чи художники, а саме українські. Робити це покликаний наш новий міжнародний проєкт – Глобальна коаліція українських студій. З його допомогою розвиваємо та створюємо у світі нові осередки вивчення України та її невіддільної частини – Криму”, — наголосила перша леді України Олена Зеленська під час Міжнародного форуму культурної дипломатії. Про це вона також говорила під час Четвертого Саміту Кримської платформи.

Перша леді також відзначила, що Глобальна коаліція українських студій дає змогу освітнім закладам усього світу відкривати курси української мови та культури й започатковувати окремі кафедри україністики, конференції, літні школи.

Напередодні Представництво Президента України в АРК повідомило, що Альбертський університет у Канаді започаткував стипендіальну програму з кримськотатарських студій на Факультеті національних досліджень, який діє у рамках Канадського інституту українських студій.

Ця стипендія надасть можливість науковцям продовжити докторське дослідження кримськотатарської історії, культури та суспільних процесів з перспективи вивчення корінних народів.
 
Першою стипендіаткою програми стала кримська татарка Нара Наріманова, яка виїхала до Києва з окупованого Криму у 2014 році та зараз вступила в Альбертський університет для отримання докторського ступеня з кримськотатарських студій на Факультеті національних досліджень.
 
Нагадаємо, що у липні 2024 року на конференції у Вашингтоні Олена Зеленська оголосила про створення Глобальної коаліції українських студій. Вона наголосила на необхідності створення кримськотатарських студій на вшанування корінного народу України, який поневолила Російська Федерація  і який зазнає там репресій прямо зараз.
 
Мета коаліції – об’єднати ініціативи та програми по всьому світу та сприяти розвитку українських студій, включаючи кримськотатарські, для забезпечення точного та професійного вивчення історії та культури України.
 
Нагадаємо, у лютому 2024 року Кримськотатарський ресурсний центр закликав академічну спільноту України досліджувати події російської агресії в Криму 2014 року та інші кримські питання.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter