Кримчанам нікуди скаржитися на порушення прав людини в окупації – правозахисна ініціатива “Кримський епізод”

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму росіяни вже восьмий місяць не призначають на незаконну посаду “уповноваженого з прав людини в Криму”.

На це звертають увагу експерти правозахисної ініціативи “Трибунал. Кримський епізод”, які проаналізували контент сторінки про діяльність “уповноваженого”.

Повідомляється, що кримська “омбудсманка” Лариса Опанасюк пішла у відставку 24 травня 2023 року. Так звані кримські “депутати” мали обрати нового “уповноваженого” протягом двох місяців, але кандидатура в незаконному “парламенті” на голосування не висувалась. Виконувача обов’язків також не спостерігається.

У реєстрах юросіб керівником залишається вже померла Лариса Опанасюк.

“Посада, звісно, суто декоративна, але повне згортання навіть таких символічних інститутів – явище показове”, – коментують у правозахисній організації.

Вони звертають увагу, що ця ситуація стосується тяжкохворих, які утримуються в СІЗО.

“Для них єдиним шансом на медичну допомогу були звернення до апарату кримського омбудсмана. Випадки реальної допомоги, звичайно, були поодинокими, але це був єдиний посадовець, до звіту якого входило поліпшення умов тримання під вартою”, – мовиться в повідомленні.

Напередодні ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликала кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, за 2023 рік у тимчасово окупованому Криму правозахисники зафіксували 173 затримання, 65 обшуків, 217 арештів, 186 допитів, а також майже 300 випадків порушення права на справедливий суд і понад 50 – права на здоров’я.

Раніше Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що станом на січень 2024 року росіяни незаконно ув’язнили 204 особи, з яких 123 – кримські татари.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter