Кількість кримських бранців Кремля сягнула вже у понад 204 особи, понад 120 з них – кримські татари

Дата: 13 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на січень 2024 року росіяни незаконно ув’язнили у тимчасово окупованій ними Автономній Республіці Крим 204 особи, 123 з них – кримські татари.

Про це у День українського політв’язня, який щорічно відзначається 12 січня, повідомила представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Станом на січень 2024 року окупанти незаконно ув’язнили у Криму 204 особи, з них 123 – кримські татари.

“Ще у 2014 році Росія незаконно вдерлася на наші землі, окупувала наші території та розв’язала проти України криваву війну. Держава-агресорка захоплювала та захоплює українських громадян на тимчасово окупованих територіях, незаконно утримує їх в неволі за проукраїнські погляди та переконання”, – нагадало Представництво.

Із загальної кількості 33 – арештованіі Із них 22 кримські татари., 150 – ув’язненіі З них 100 кримських татар., 21 – без статусу.

Напередодні правозахисники Кримської правозахисної групи заявили, що після повномасштабного вторгнення окупований Крим фактично став в’язницею для бранців Кремля з Півдня України: для цього росіяни збільшують кількість місць несвободи на півострові.

Нагадаємо, Російська Федерація відмовляється звільняти кримських політв’язнів у сфальшованих кримінальних справах з формулюванням, що це нібито її громадяни. Україна та міжнародна спільноте не визнає примусово нав’язане Російської Федерації її паспорти. 

5 січня 2024 року керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко заявив, що росіяни записують відео, як відпускають цивільних заручників, але бранці не повертаються додому.

Напередодні ZMINA повідомляла, що родини українських військовополонених та цивільних заручників готують до Європейського парламенту, Європейської комісії та Ради Європейського Союзу звернення щодо застосування санкцій проти Росії через блокування нею обмінів полоненими.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter