Громадські організації звертатимуться до ЄС з проханням запровадити санкції проти Росії за блокування обмінів полоненими

Дата: 29 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Родини українських військовополонених та цивільних заручників готують до Європейського парламенту, Європейської комісії та Ради Європейського Союзу звернення щодо застосування санкцій проти Росії через блокування нею обмінів полоненими.

Про це повідомила голова організації “Вояцький Визвіл” Наталія Єпіфанова під час пресконференції “Чергове Різдво в полоні”, передає кореспондент видання ZMINA.

Як пояснила Єпіфанова, волонтери за кордоном збиратимуть підписи громадян країн ЄС задля підтримки цього звернення. Далі вони планують їх передати євродепутатам та розпочати з ними перемовини про запровадження санкцій проти РФ.

У зв’язку з цим ми хочемо звернутися до Міжнародної групи стосовно санкцій проти Росії. Хочемо просити ініціативну групу про спільну зустріч представників цієї Міжнародної групи й представників громадських організацій-підписантів цього звернення для того, щоб ми могли обговорити спільні кроки у просуванні питання застосування санкцій проти Росії у темі військовополонених і зниклих безвісти, а також цивільних заручників“, – зазначила очільниця ГО “Вояцький Визвіл”.

Також Єпіфанова звернулась до президента України Володимира Зеленського з проханням дати доручення міністру зовнішніх справ розробити державну політику щодо полонених. Щоб всі українські посольства за кордоном постійно підіймали цю тему.

Нагадаємо, більш як 50 українських солдатів строкової служби віком 19–20 років перебувають у полоні окупантів.

 За даними ОБСЄ практика жорстокого поводження та катування українських військовополонених у РФ частіша та послідовна. До того ж росіяни влаштовують показові судові процеси над комбатантами та звинувачують їх у “тероризмі”, що суперечить міжнародному гуманітарному праву.

Раніше ZMINA повідомляла, що правозахисники зібрали інформацію про розташування та керівників десяти із 42 відомих місць утримання українських військовополонених на території РФ, де вчиняється велика кількість воєнних злочинів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter