Росія збільшила кількість місць несвободи в окупованому Криму

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Після повномасштабного вторгнення окупований Крим фактично став в’язницею для бранців Кремля з Півдня України: для цього росіяни збільшують кількість місць несвободи на півострові.

Про це розповіла голова правління Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник в Медіацентрі Україна — Укрінформ під час пресконференції “Політв’язні Кремля: що відбувається з українцями, яких Росія утримує за ґратами?”.

Після 24 лютого 2022 року, коли Росія окупувала нові території, зокрема частину Херсонської та Запорізької областей, Крим став в’язницею для бранців Кремля з Півдня України, насамперед для цивільних, наголосила правозахисниця. 

“Людей викрадали, піддавали страшним тортурам, деякі з них не вижили після цього”, – розповіла голова правління КПГ.

Перші випадки, коли росіяни привозили затриманих з новоокупованих територій до Криму, правозахисники зафіксували в березні 2022 року. Тоді в СІЗО №1 Симферополя почали з’являтися люди з Півдня: побиті, в жахливому стані.

Улітку 2022-го Росія відкрила в Криму нове СІЗО №2, нещодавно відкрилося ще одне, вже третє – СІЗО №8, так само в Сімферополі.

“Кількість місць несвободи на півострові зростає, Росія продовжує вивозити громадян України до окупованого Криму. Проти волонтерів окупанти традиційно порушують справи за “міжнародний тероризм”, проти активістів або учасників акцій протесту – за іншими статтями”, – уточнила Скрипник.

Вона нагадала про масові акції протесту під час окупації Херсона, коли люди виходили на вулиці з українськими прапорами. Потім багато хто з них опинився в місцях несвободи в Криму.

“Страшно те, що після так званого слідства цих людей вивозять на територію РФ, де у нас взагалі немає можливості їх відшукати. Ще частина волонтерів, активістів, вивезених до Криму, залишається в так званому статусі “інкомунікадо”, коли Росія не підтверджує, що утримує їх”, – уточнила вона.

Наприклад, відомо, що мера Голої Пристані Олександра Бабича окупанти утримують в одному з СІЗО Сімферополя, але Росія не визнала цього факту офіційно. Через це до нього та до інших політв’язнів, багато з яких перебувають за ґратами вже понад рік, не може прийти адвокат, вони не мають можливості повідомити родичам про себе.

Точної цифри, скільки людей росіяни вивезли з окупованого Півдня до Криму станом на зараз, назвати не можна, але це понад 100 осіб, сказала правозахисниця. КПГ передала до Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні інформацію про 53 цивільних, яких окупанти викрали на Півдні країни та вивезли до Криму.

Водночас Скрипник наголосила на тому, що фіксуються нові й нові випадки, коли росіяни вивозять українців з новоокупованих територій на Півдні до окупованого Сімферополя.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що щонайменше 150 політв’язнів з тимчасово окупованого Криму відбувають покарання в російських колоніях, 99 з них  кримські татари. Такі дані наводить Кримськотатарський ресурсний центр.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter