Лукашенко, який заперечував коронавірус, лякає ним протестувальників

Дата: 08 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив мітингарів, які понад два місяці виходять на вулиці проти свавілля силовиків та фальсифікацій на виборах, у зростанні кількості хворих на коронавірус. 

Про це повідомляє “Пул Первого”.

 

Лукашенко розповідає про горілку як спосіб лікування коронавірусу 

Офіційно перший випадок коронавірусу в Білорусі зареєстрували 28 лютого поточного року. Першим хворим виявився студент, який приїхав напередодні до Мінська з Баку. Із самого початку епідемії тоді ще офіційний президент Лукашенко всіляко наголошував на тому, що загрози від нової хвороби, про які кажуть у світі, перебільшені, а тому пропонував людям лікуватися горілкою та не носив маски. 

Лукашенко публічно заперечував, що від коронавірусу в країні померли люди, а влітку розповів, що нібито перехворів на ковід без симптомів. Через те що білоруська влада не запроваджувала карантину, в країні за пів року встигли провести спортивний чемпіонат, парад на честь 9 травня, а також республіканський суботник

З 9 серпня в Білорусі не закінчуються протести, спричинені масштабними фальсифікаціями на виборах та насильством силовиків. Лише у перші дні ОМОН затримав на вулицях різних міст 7 тис. людей. Згодом один із затриманих розповів, що заразився коронавірусом у переповненому ізоляторі, де його разом з десятками інших тримали в антисанітарії з чоловіком, у якого був підтверджений діагноз “ковід”.

“Те, що відбувається зараз на вулицях Мінська у вихідні (білоруси виходять на масштабні акції в неділю. – Ред.), – зрозуміло, які будуть наслідки. І захворюваність у Мінську в нас вище, ніж в інших регіонах. Вони скоро самі зрозуміють, куди вони вляпалися. Хочуть ходити й хворіти – нехай хворіють!” – сказав Лукашенко на нараді, присвяченій коронавірусу. 

Нагадаємо, що, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій у Білорусі зникли безвісти. Десятки тисяч білорусів нещодавно подали звернення проти Олександра Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Влада країни активно бореться з опозиційними настроями, зокрема за допомогою підконтрольних медіа, в яких мітингувальників прирівнюють до маргіналізованих верств населення. Також білоруські силовики попереджують усіх громадян про “неприпустимість участі в масових акціях” телефоном. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter