Королева Британії анонсувала ухвалення двох законів про іноземних агентів

Дата: 12 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Королева Великої Британії Єлизавета II анонсувала ухвалення двох законів про іноагентів, спрямованих на боротьбу з ворожим впливом іноземних урядів.

Про це стало відомо 11 травня під час виступу монархині у Вестмінстерському палаці, його текст опубліковано на сайті британського уряду.

Джерело: tsn.ua

Ідеться про закони щодо протидії загрозам з боку держав і про безпеку у сфері телекомунікацій.

Мета першого полягає в “наданні службам безпеки й правоохоронним органам засобів, необхідних для боротьби з новими загрозами через ворожу діяльність держав та інших суб’єктів”.

Другий має забезпечити захист інформаційної інфраструктури Великої Британії. Серед іншого існує намір до 2027 року усунути китайську компанію Huawei з постачальників 5G-інфраструктури в країні.

Нагадаємо, що в Росії закон про іноагентів працює з 2012 року. До них прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань. Із 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

Подібний закон працює й у США, але, за словами правозахисників, такі ініціативи влади негативно впливають на громадянське суспільство. Міжнародна правозахисна організація Freedom House в одному зі звітів назвала практику використання законів про іноземних агентів руйнівною для демократії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter