Координатора тітушок Крисіна звільнили від кримінальної відповідальності за трьома статтями

Дата: 26 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Суддя Дарницького райсуду Києва Олена Просалова і У базі активістів руху "Чесно" відомостей щодо порушення суддею критеріїв доброчесності немає. звільнила Юрія Крисіна від кримінальної відповідальності за трьома статтями в справі про викрадення та катування активістів Майдану. 

Про це повідомляє Watchers.

Адвокати Крисіна. Фото: Герман Крігер

Клопотання про звільнення Крисіна від кримінально відповідальності за статтями “Хуліганство, вчинене групою осіб”, “Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів, демонстрацій” та “Незаконне позбавлення волі, викрадення людини, вчинене з корисливих мотивів щодо двох чи більше осіб” подала адвокатка Тетяна Гнатюк. Причиною для ухвалення рішення стало спливання строків давності. 

Водночас прокурорка Юлія Малашич на засіданні зауважила, що захисники Крисіна робили все можливе, щоб затягнути судовий розгляд цієї справи.

“Уся поведінка захисту, а саме затягування, дала свій результат. Після п’яти місяців неявок адвокатів судовий розгляд розпочався із запізненням. Строки давності щодо трьох статей дійсно минули”, – сказала вона.

Отже, у справі проти Крисіна строки давності не сплили лише за статтею “Катування з метою примусити потерпілого чи іншу особу чинити дії, що суперечать їх волі”. 

Прокурорка Юлія Малашич та представник потерпілих Павло Дикань. Фото: Герман Крігер

Керівника групи тітушок Юрія Крисіна ще в грудні 2017-го визнали винним у хуліганстві в справі щодо вбивства журналіста газети “Вести” В’ячеслава Веремія. Його вбили в Києві вночі 19 лютого 2014 року. Тоді він разом з колегою на таксі повертався після роботи на Майдані, де виконував редакційне завдання. Тітушки з бейсбольними битами й зброєю, в касках, камуфляжі та чорних масках напали на чоловіків на розі вулиць Володимирської і Великої Житомирської. Один з нападників вистрілив у живіт журналісту. Веремій помер у лікарні швидкої допомоги.

У 2017-му Шевченківський райсуд засудив Крисіна до чотирьох років позбавлення волі умовно, тобто звільнив від покарання з випробувальним терміном у два роки. Прокуратура та потерпілі подали апеляцію на це рішення, а тому згодом чоловік отримав п’ять років реального строку. Згодом ВРП звільнила суддю, який дав умовний термін. 

Як встановили слідчі, Крисін погодився за 20 тисяч доларів зібрати групу тітушок для протидії активістам Євромайдану. Він виконував замовлення Армена Саркісяна та зібрав 15 людей замість обіцяних 200 і заплатив їм по тисячі гривень.

Нагадаємо, що за сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану, згідно з позицією Офісу генерального прокурора, перетворилося на тенденцію. 

Нещодавно двоє колишніх бійців “Беркуту” Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь отримали по три роки позбавлення волі за перевищення службових повноважень. Справа стосувалася подій 30 листопада. Також у червні суд заочно відправив за ґрати командира луганського “Беркуту” Валерія Костенка, який у 2014 році перейшов на бік бойовиків “ЛНР”. 

Очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова під час свого виступу у Верховній Раді цього року пообіцяла закінчити слідство в основних справах Майдану вже цього року. 

Фотографія обкладинки: Радіо Свобода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter