Конституційний суд Киргизстану заборонив брати імʼя по матері замість по батькові

Дата: 11 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Киргизстані Конституційний суд скасував власне рішення, відповідно до якого жителі країни, які досягли 16 років, мали право замість імʼя по батькові вказувати по матері.

Про це йдеться на сайті відомства.

Джерело: knews.kg

Це рішення пояснили “вкрай негативним ставленням суспільства до запропонованих змін, яке суперечить суспільним звичаям і підриває авторитет суду”.

Також скасували доручення уряду щодо розробки відповідних поправок до закону.

Нагадаємо, на початку липня Конституційний суд Киргизстану постановив, що жителі країни, які досягли 16 років, відтепер мають право замість імʼя по батькові вказувати по матері, тобто матронім.

Відповідне рішення суд ухвалив, розглядаючи позов місцевої активістки Алтин Капалової, яка вимагала дати їй можливість вказувати імʼя по матері замість по батькові в документах своїх дітей.

Раніше ZMINA писала, що у 2021 році департамент реєстрації населення і актів цивільного стану Киргизстану подав позов до суду на дитячу письменницю Алтин Капалову за те, що вона змінила прізвища дітей і дала їм матронім замість по батькові.

В Україні змінювати по батькові дозволили в листопаді 2020 року. Усунути прогалину в законодавстві, яке не дозволяло зробити це, рекомендував Європейський суд з прав людини у своєму рішенні в справі “Гарнага проти України”.

Судді дійшли висновку, що держава порушила право жительки Білої Церкви на повагу до приватного і сімейного життя, коли їй відмовилися змінювати по батькові. Жінка хотіла змінити його на ім’я вітчима, з яким проживала багато років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter