У Киргизстані офіційно дозволили брати імʼя по матері замість по батькові

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Киргизстану постановив, що жителі країни, які досягли 16 років, відтепер мають право замість імʼя по батькові вказувати по матері, тобто матронім.

Про це повідомляє видання “24.kg”.

Алтин Капалова. Фото: Аріадна Медіа

Відповідне рішення суд ухвалив, розглядаючи позов місцевої активістки Алтин Капалової, яка вимагала дати їй можливість вказувати імʼя по матері замість по батькові в документах своїх дітей.

30 червня суд відхилив позов жінки: мовляв, дитина з матронімом “у традиційному суспільстві може стати жертвою булінгу і стигматизації”. Проте в рішенні уточнюється, що після досягнення 16 років громадянин, який з тих чи інших причин не приймає чоловіче по батькові як елемент свого повного імені, має право вибору між імʼям по батькові та по матері.

Фото: Аріадна Медіа

“Законодавство має містити правові положення, які надають цій категорії громадян таку можливість, і не створювати умов для порушень принципів рівності та заборони чи дискримінації за ознакою статі”, – йдеться в рішенні суду.

Суд зазначив, що порядок присвоєння імені по батькові за киргизькими національними традиціями (із зазначенням “уулу, кизи, тегін”) залишається незмінним, тому рішення суду жодним чином не порушує традиційні та історичні підвалини суспільства, пов’язані з цим.

Раніше ZMINA писала, що у 2021 році департамент реєстрації населення і актів цивільного стану Киргизстану подав позов до суду на дитячу письменницю Алтин Капалову за те, що вона змінила прізвища дітей і дала їм матронім замість по батькові.

Нагадаємо, що в Україні змінювати по батькові дозволили в листопаді 2020 року. Усунути прогалину в законодавстві, яке не дозволяло зробити це, рекомендував Європейський суд з прав людини у своєму рішенні в справі “Гарнага проти України”.

Судді дійшли висновку, що держава порушила право жительки Білої Церкви на повагу до приватного і сімейного життя, коли їй відмовилися змінювати по батькові. Жінка хотіла змінити його на ім’я вітчима, з яким проживала багато років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter