Комітет зі свободи слова підтримав законопроєкт “Про медіа”

Дата: 06 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Парламентський комітет з питань свободи слова розглянув законопроєкт “Про медіа” і рекомендував Верховній Раді проголосувати за нього в першому читанні.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

 

За словами голови підкомітету з питань права громадян на інформацію та співавторки закону Тетяни Циби, документ уже давно був на часі.

“Це системний закон, і він давно на часі, оскільки регулює питання, які досі не були врегульовані, наприклад онлайн- та інтернет-медіа. В тому числі він розширює повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, надаючи можливість більше впливати на інформаційну політику держави і карати порушників. Також законопроєкт вирішує питання прозорості медіа, оскільки передбачає розкриття всіх кінцевих бенефіціарів”, – зазначила вона.

На засіданні комітету також розглянули альтернативний законопроєкт “Про медіа в Україні” (№2693-1). Циба наголосила, що два законопроєкти майже на дві третини збігаються і розглядається можливість “після першого читання інтегрувати в єдиний законопроєкт усе найкраще, що є в альтернативному”.

Представники медіа, які були присутні на засіданні, запропонували передати ці проєкти закону на доопрацювання, і нагадали, що після ухвалення в першому читанні до проєкту неможливо буде внести структурні зміни, яких він, на думку журналістів, потребує. Однак члени комітету цю пропозицію проігнорували . 

Нагадаємо, наприкінці минулого року група народних депутатів зареєструвала законопроєкт № 2693 “Про медіа”. Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлизавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Експерти зауважували, що в законопроєкті “Про медіа” фактично закладено можливість для зловживань чиновників, а члени Медіаруху виступили проти владних ініціатив у проєкті закону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter