Комісія з журналістської етики заявила про неприпустимість тиску на медійників, які висвітлюють війну

Дата: 15 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) закликала політиків, представників військових підрозділів і правоохоронних органів поважати права журналістів і дотримуватися ухвалених правил акредитації та порядку роботи в районах бойових дій.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті організації.

Фото: Микола Мирний / ZMINA

КЖЕ стурбована фактами, коли до представників медіа висувають вимоги понад визначені правила або коли до журналістів застосовують заходи впливу, що можуть перешкоджати об’єктивному висвітленню подій.

Зокрема, представники медіа отримують усні заборони відвідувати військових на передовій, а деякі політики намагаються тиснути на журналістів, які висвітлюють війну, заявили в організації.

“Збройним силам і правоохоронним органам варто дотримуватися розумного балансу між заходами з безпеки й оборони та правом суспільства на отримання перевіреної інформації від професійних медіа. Неприпустимо надавати перевагу певним медіа або журналістам перед іншими, одним забороняти роботу без пояснення причин, а іншим – дозволяти. Комісія заохочує журналістів використовувати не лише офіційну інформацію, а й шукати безпосередніх учасників подій, додавати факти та контекст”, – наголошується в тексті заяви.

Комісія засудила практику “онлайн-цькування журналістів, поширення безпідставних звинувачень на адресу представників медіа в нібито викритті позицій українських військових, адрес важливих цивільних об’єктів та в розголошенні інших даних, які допомагають ворогу”.

У КЖЕ наголосили на тому, що необґрунтовані звинувачення та заяви з боку політиків або посадовців підривають довіру до всіх медіа, ускладнюють роботу журналістів на передовій, виглядають як тиск на медійників і провокують онлайн-булінг.

Звинувачення в кримінальному правопорушенні мають бути доведені в суді; оприлюднення недоведених звинувачень є порушенням Кодексу етики українського журналіста, йдеться в заяві.

Водночас комісія засудила зловживання статусом журналіста або доступом до районів бойових дій. Неприпустимо використовувати акредитацію для розв’язання будь-яких питань, не пов’язаних із журналістською роботою, або для отримання особистих преференцій, заявили в КЖЕ.

Нагадаємо, що наприкінці квітня влада і журналісти домовилися про правила роботи медіа в умовах війни: фото та відео військових об’єктів можна публікувати через 12 годин після завершення бойових дій, цивільних об’єктів – через три години.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter