Комісія з журналістської етики засудила тиск на медіа “Цукр”, якому погрожують через репортаж про ЛГБТ

Дата: 14 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Сумському виданню “Цукр” погрожують знищенням їхньої редакції після того, як вони оприлюднили матеріал про життя місцевих представників ЛГБТ-спільноти. Комісія з журналістської етики засуджує тиск на медіа та закликає Нацполіцію розслідувати факт тиску на редакцію і знайти авторів погроз. 

Про це йдеться на сторінці органу. 

Скриншот з телеграм-каналу “Суми: головне”

Так, 12 липня в телеграм-каналі “Суми: головне”, аудиторія якого сягає понад 140 000 підписників, з’явився заклик до офісу онлайн-журналу “Цукр”. Погроза пов’язана з репортажем про життя ЛГБТ-людей у Сумах.

“Мета таких погроз — вплив на редакційну політику й на дотримання професійних стандартів. Редакційна незалежність є важливою умовою існування якісної журналістики. Це дозволяє вільно обирати теми для висвітлення. У цьому випадку публікація про життя ЛГБТІК+ людей робить видимими проблеми героїв матеріалу”, – зазначає Комісія з журналістської етики.

У Кодексі етики українського журналіста зазначається, що свобода слова та висловлювань є невіддільною складовою діяльності журналіста. Тиск на медійників, як наголошує КЖЕ, змушує їх відмовлятися від тем, які виглядають “небезпечними”, призводить до самоцензури і замовчування проблем або відмови від критики.

Також у Кодексі вказується, що ніхто не може бути дискримінований через стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. За аналогією до цього переліку Комісія пропонує додати заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

“Ми сподіваємося, що винних притягнуть до відповідальності, а журналісти не боятимуться виконувати роботу”, – підсумували в КЖЕ. 

Раніше ZMINA писала, що “Детектор медіа” вважає, що допис з погрозами у телеграм-каналі різко виділяється своєю емоційною, образливою, подекуди навіть нецензурною лексикою на тлі загального контенту, що складається з оперативних інформаційних повідомлень, поданих за загальноприйнятими стандартами новинних телеграм-каналів. 

Нагадаємо, що у червні кінотеатри “Жовтень” та КІNО42 отримали численні погрози на свою адресу через проведення з 22-го по 28 червня першого в Україні ЛГБТКІА+ кінофестивалю Sunny Bunny. У соціальних мережах ширилися заклики вчинити напад та навіть спалити кінотеатри через таку програмну політику.

Фото обкладинки: Комісія з журналістської етики

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter