Комісія з розслідування ООН: Катування в Україні можуть становити злочини проти людства

Дата: 25 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Російські війська застосовують подібні методи тортур до цивільного населення в різних місцях та регіонах. Ця поширена та систематична практика часом призводить до смертей потерпілих.

Члени Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні вважають, що такі дії з боку російських збройних сил можуть становити злочини проти людяності.

Про це заявив голова комісії Ерік Мьосе під час пресконференції на завершення своєї усної доповіді Раді з прав людини.

Комісія з розслідування порушень в Україні нині детальніше розглядає напади на цивільне населення, незаконне використання вибухової зброї, атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури, а також катування, сексуальне та гендерно зумовлене насильство.

“Комісія занепокоєна наявністю подальших численних доказів воєнних злочинів, скоєних російськими збройними силами в Україні”, – зазначив Ерік Мьосе в усній доповіді Раді з прав людини.

Слідчі зосередилися, зокрема, на вивченні фактів застосування російськими військовими тортур щодо цивільного населення в Херсонській та Запорізькій областях.

За словами Мьосе, слідчі вже зібрали докази поширеного та систематичного застосування тортур російськими військовими на тимчасово окупованих територіях.

“Ці розслідування, можливо, допоможуть з’ясувати, чи становлять катування і напади на енергетичну інфраструктуру злочини проти людяності”, – наголосив він під час доповіді. 

Сили РФ створюють катівні здебільшого в місцях позбавлення волі, що перебувають нині під їхнім контролем, йдеться в тексті виступу. Жертвами часто стають люди, яких росіяни звинувачують у переданні інформації українським військовим. 

Побиття та знущання російські військові використовують передусім, щоб отримувати інформацію від цивільних.

“Щоразу, коли я відповідав, що чогось не знаю або не пам’ятаю, мене били струмом. Я не знаю, скільки це тривало. Мені здавалося, що вічність” – процитував Мьосе одного з потерпілих.

Часом регулярні та жорстокі катування призводили до смертей потерпілих, наголошують експерти комісії. 

Водночас через те, що Росія не надає комісії необхідних доступів, на сьогодні неможливо назвати навіть орієнтовне число загиблих за таких обставин цивільних, зазначає Пабло де Грейф, комісар Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні. 

Під час усної доповіді Мьосе також зазначив, що слідчі встановили випадки сексуального насильства щодо жінок віком від 19 до 83 років у Херсонській області. Часто росіяни супроводжували ці злочини погрозами чи іншими порушеннями, зазначив він. 

Нагадаємо, аналітики ZMINA зазначили, що методи катувань росіянами цивільних полонених подібні в незаконних місцях утримань на різних окупованих територіях України. Така система порушень може свідчити про злочини проти людяності з боку росіян, наголошують правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter