Комісар РЄ закликає українську владу прибрати з закону вимогу про е-декларування для антикорупційних активістів

Дата: 24 Травня 2017
A+ A- Підписатися

У листі, адресованому заступнику голови адміністрації президента України, яке було опубліковано сьогодні, Комісар Ради Європи рекомендує виключити недавно прийняті положення до законодавства про запобігання корупції, що вимагають від представників громадянського суспільства або інших осіб, які працюють в сфері боротьби з корупцією, оголошення своїх активів у такий ж спосіб, як і державні посадові особи або державні службовці.

“Я стурбований тим, що поправки, які були прийняті в березні 2017 року, можуть виокремити антикорупційні ГО, їх співробітників та інших осіб, які протидіють корупції, в тому ж числі журналістів-розслідувачів, вимагаючи від них додаткових і непотрібних вимог до реєстрації. Громадські організації вже фактично підкоряються правилам фінансової звітності, і засоби масової інформації повинні платити податки і подавати звіти до відповідних податкових органів. Можна вимагати суворих вимог до звітності, які застосовуються до будь-якого іншого одержувача державних бюджетних ресурсів, лише від тих осіб або організацій, які отримують державне фінансування. Тому я вітаю відповідь заступника Голови Адміністрації Президента і план перегляду цього законодавства з врахуванням стандартів і оцінки Ради Європи”, – каже комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс.

“Ми також вивчаємо концепцію реєстрації прозорості, яка вже є реалізованою в ЄС. Впровадження реєстрації прозорості може бути хорошим варіантом для заміни відповідних положень закону, введених недавніми поправками у закон про електронні декларації”, – відповідь адміністрації президента на даний лист.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter