Команда Зеленського вибачилася за образливі слова в серіалі “Слуга народу”

Дата: 09 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Автори серіалу “Слуга народу – 3” і студії “Квартал 95” вибачилися перед глядачами через згадування слів “олігофрени”, “дауни”, “дебіли” в образливому контексті.

Про це вони повідомили на офіційній сторінці серіалу у Facebook.

За словами творців серіалу, вони “ні в якому разі не хотіли образити людей з особливими потребами та їх рідних і близьких”. 

“Ми приносимо свої вибачення тим, хто сприйняв це особисто. Але всі ми не можемо ігнорувати той факт, що, на превеликий жаль, в нашому суспільстві слова “олігофрен”, “даун”, “дебіл” використовуються в негативній конотації. І це проблема, яка свідчить про існуючу в суспільстві нетерпимість і неприйняття людей з особливими потребами. Дякуємо тим, хто звернув на це увагу”, – йдеться в повідомленні. 

У команді творців підкреслили, що історію з вимогами вибачитися за образи “розгойдують політичні опоненти”. 

“Згадка слів “олігофрени”, “дауни”, “дебіли” в серіалі “Слуга народу – 3” лунала не від персонажа Володимира Зеленського, а з вуст основного антигероя Дмитра Сурікова – негативного персонажа, корумпованого представника влади, який втратив спокій і сон в боротьбі за своє чиновницьке крісло. У гонитві за владою такі люди не вибирають слів, а використовують всі засоби, в тому числі досить брудні, не замислюючись про толерантність і повагу прав всіх громадян. Коли ми писали цей сценарій, ми навіть подумати не могли, що політичні опоненти Володимира Зеленського підуть далі негативного героя серіалу “Слуга народу”. На адресу Володимира і його виборців постійно лунають прямі образи – “зе-дебіли”, “недолюди”, “виродки” і так далі. Як бачимо, цей епізод одразу ж виявився дуже реалістичним, і в актуальній ситуації передвиборчої кампанії все набагато гірше”, – написали вони. 

Водночас автори серіалу та студії “Квартал 95” не виконали вимоги віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, що просила вибачитися й перед іншими меншинами, яких у своїх виступах ображали гумористи, зокрема перед ЛГБТ-українцями. 

Нагадаємо, що наприкінці березня батьки дітей із синдромом Дауна звернулися з відкритим листом до кандидата на пост президента Володимира Зеленського з вимогою вибачитися за образливі слова, які він використав у своєму серіалі “Слуга народу” щодо людей із синдромом Дауна та інвалідністю. Пост матері хлопця з синдромом Дауна, де вона розповіла про вимоги, став популярним у Facebook, а тому згодом він привернув увагу віце-спікерка парламенту Ірини Геращенко, яка записала відеозвернення до Зеленського, де закликала вибачитись у 24-годинний термін не тільки перед батьками дітей із синдромом Дауна, але й перед іншими меншинами, яких шоумен ображав у своїх виступах раніше. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter