Книгарні “Збірка” погрожують через презентацію фотокниги про ЛГБТІК-українців під час війни

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Київській книгарні “Збірка” почали надходити погрози після анонсу презентації фотокниги “Fragile As Glass” (“Крихкі, як скло”), у якій розповідаються історії квір-українців.

Про це засновниця книгарні Наталка Кузьменко повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: Серж Хуцану

Наталка пояснила, що мета книгарні – знайомити відвідувачів з новими іменами. Нещодавно вони анонсували презентацію фотокниги німецької фотографки Сітари Амброзіо про життя українських ЛГБТІК-людей під час війни. Це лише одна з численних книг про війну в Україні, які є в асортименті “Збірки”. На презентацію запросили авторку книги та двох героїв, чиї історії зображені в ній.

Після цього анонсу в деяких праворадикальних телеграм-каналах з’явилися заклики прийти до книгарні, щоб “поділитися своїми поглядами” або “набити пики збоченцям”.

До війни Наталка працювала в медіа, займалася нативною рекламою та креативними проєктами. У квітні 2022 року вона вступила до лав Збройних сил України. Після півтора року служби вона вирішила відкрити книгарню, яка спеціалізується на рідкісних виданнях, нон-фікшн, артбуках та зін-виданнях.

Фото: Наталка Кузьменко

Побачивши погрози, Наталка висловила своє розчарування тим, що громадяни України, яку вона захищала від ворога, тепер загрожують їй і її бізнесу, відкрито закликаючи до насильницьких дій. Вона підкреслила, що це внутрішній ворог у вигляді невігластва та дезінформації.

Одна з основних цілей книгарні – сприяти розвитку критичного мислення і підвищенню інтелектуального рівня суспільства, і Наталка заявила, що попри погрози продовжить робити свою справу.

Кузьменко вже подала заяву до поліції, а також закликала людей приходити на презентацію, яка відбудеться 11 жовтня, о 17:00, за адресою вулиця Золотоворітська, 2-А.

Нагадаємо, що презентацію книги приурочили до Міжнародного дня камінг-ауту, 11 жовтня. Під час заходу відбудеться обговорення з авторкою і двома героями книги – Олександром та Едвардом. Вони розкажуть про процес створення проєкту і поділяться своїм досвідом життя в умовах війни як представники ЛГБТК-спільноти.

Передмову до фотокниги написала журналістка Центру прав людини ZMINA Яна Радченко, яка на початку повномасштабної війни опинилася в окупованому місті Токмак, що в Запорізькій області. Як зазначає “Збірка”, у своєму тексті вона описує особистий досвід та ділиться фактами, повʼязаними з життям ЛГБТІК-людей на захоплених територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter