Ключовим фігурантом справи MH17 виявився російський високопосадовець – Bellingcat

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Одним з ключових фігурантів справи про збитий “боїнг” рейсу MH17 виявився заступник керівника Прикордонної служби ФСБ, генерал-полковник Андрій Бурлака.

Про це стало відомо з матеріалів спільного розслідування  The Insider і Bellingcat.

У листопаді 2019 року Об’єднана слідча група (JIT), що розслідує справу MH17, опублікувала 23 телефонні розмови, перехоплені напередодні трагедії, з яких видно ступінь залученості Росії до конфлікту на Донбасі. 

“Одним з найцікавіших учасників цих телефонних розмов був один чоловік, “Володимир Іванович”, який, судячи з перехоплень, відповідав серед іншого за переміщення через кордон важкого озброєння (зокрема, і горезвісного “Бука”). Цією людиною був не хто інший, як заступник керівника Прикордонної служби ФСБ генерал-полковник Андрій Іванович Бурлака. Наразі він найвисокопоставленіший з російських держслужбовців, офіційно визнаних фігурантами в справі про збитий “боїнг”, – розповіли журналісти.

Бурлака народився в 1965 році в далекосхідному містечку Радянська Гавань на березі Японського моря. У 1986 році він закінчив Московське вище прикордонне училище КДБ СРСР, служив прикордонником, потім 1995 року закінчив Академію ФСБ і вирушив продовжувати службу до рідного Хабаровського краю, де доріс до керівника прикордонної служби Далекосхідного округу. У 2012 році його перевели до Москви на нинішню посаду.

Формально, як зауважили розслідувачі, жодного стосунку до війни в Україні Бурлака не має, однак його перельоти, дані яких є в розпорядженні Bellingcat, вказують на те, що у 2014 і 2015 роках він постійно літав до Ростова, Криму і Краснодара – три центри управління українською операцією.

Об’єднана слідча група опублікувала кілька телефонних номерів, якими користувався “Володимир Іванович”. Один з них виявили в додатку GetContact як “Володимир Іванович”, причому разом з контактом був збережений його другий номер, пошук за яким видав контакт під ім’ям “Володимир Іванович Бурлак”.

Після кількох місяців пошуків журналісти виявили згадку про “Володимира Івановича” в листуванні від 2014 року в месенджері Viber, де Олександр Сєров, помічник Дениса Пушиліна (на той момент голова так званої “ДНР”), спілкується з Алісою Натальченко, асистенткою Пушиліна. У ньому вони обговорюють те, що рішення про відпустку ухвалюватиме якийсь Володимир Іванович, він же Андрій Іванович, він же заступник директора ФСБ.

Пізніше розслідувачі порівняли голос із телефонних перехоплень з інтерв’ю генерала Бурлаки, яке він дав оренбурзькому телеканалу 2013 року, з голосом Бурлаки в документальному фільмі “Кордон. Особливі умови служби”, який показали 1 червня 2018 року.

Національний центр медіакриміналістики Університету Колорадо провів експертизу аудіозаписів і дійшов висновку, що коефіцієнт відповідності цих аудіозаписів становить 94, а отже, Бурлака та “Володимир Іванович” – одна й та сама особа.

Нагадаємо, що  9 березня в судовому комплексі “Схіпхол”, поблизу аеропорту Амстердама, почалися слухання в справі МН-17. За цей час прокуратура Нідерландів відрекомендувала нових свідків. Один з них – росіянин, який був присутнім під час пострілу ракети із ЗРК “Бук” по літаку. Чоловік нібито добровільно зголосився приєднатися до сепаратистів та 2014 року охороняв територію, звідки стріляв “Бук”.
 
Також стало відомо, що російські спецслужби та бойовики на Донбасі погрожують свідкам у справі. Через це Окружний суд Гааги ухвалив рішення про збереження анонімного статусу 12 свідків.

Як відомо, наприкінці минулого року Об’єднана слідча група (JIT) оприлюднила запис розмови бойовиків, який учергове доводить причетність Росії до збиття “боїнга” MH17 влітку 2014 року. 

Слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, яка базується в російському місті Курську.

Наразі прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам справи: 

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Нещодавно адвокати, які представляють на суді інтереси підозрюваного Олега Пулатова, заявили, що вони не знають, хто фінансує його захист.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter