Російські спецслужби та бойовики з Донбасу погрожують свідкам у справі МН-17

Дата: 10 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Нідерландські прокурори в справі щодо збиття “боїнга” МН-17 кажуть, що російські спецслужби та проросійські бойовики, які воюють на Донбасі, погрожують свідкам.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

У судовому комплексі “Схіпхол”, поблизу аеропорту Амстердама, ще 9 березня почалися слухання в справі. Під час другого дня слухань прокуратура Нідерландів відрекомендувала нових свідків. Один з них – росіянин, який був присутнім під час вистрілу ракети із ЗРК “Бук” по літаку. Чоловік нібито добровільно зголосився приєднатися до сепаратистів та у 2014 році охороняв територію, звідки стріляв “Бук”. Він розповів, що присутні на місці пострілу були задоволені, що збито військово-транспортний літак, поки не зрозуміли, що це пасажирський.

Водночас прокурори наголосили, що через погрози, які нібито надходять від російських спецслужб та проросійських бойовиків з Донбасу, свідка занадто небезпечно слухати в суді й це потрібно робити таємно. Раніше він давав свідчення в масці. Також вони розповіли, що десяткам інших свідків теж загрожує серйозна небезпека, а тому попросили зберігати їхні імена в таємниці. 

“Одного з людей, які надіслали відео, двічі відвідували озброєні люди. Після цього він утік. Це кидає темну тінь на цей процес. Є багато доказів того, що російські силовики намагаються перешкодити цьому процесу”, – сказав прокурор Тійс Бергер.

Як відомо, наприкінці минулого року Об’єднана слідча група (JIT) оприлюднила запис розмови бойовиків, який учергове доводить причетність Росії до збиття “боїнга” MH-17 влітку 2014 року. 

Слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, яка базується в російському місті Курську.

Наразі прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам справи: 

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Нещодавно адвокати, які представляють на суді інтереси підозрюваного Олега Пулатова, заявили, що вони не знають, хто фінансує його захист.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter