Справа МН-17: захисники одного з підозрюваних не знають, хто платить їм гроші

Дата: 10 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Адвокати, які представляють на суді щодо збиття “боїнга” рейсу МН-17 інтереси підозрюваного Олега Пулатова, кажуть, що вони не знають, хто фінансує його захист.

Про це повідомили в “Голосі Америки”. 

Олег Пулатов

9 березня в судовому комплексі “Схіпхол”, поблизу аеропорту Амстердама, почалися перші слухання в справі. Жоден із чотирьох підозрюваних, яким висунули обвинувачення, не з’явився до суду, а тому їх судитимуть заочно. Водночас Пулатов, якого підозрюють у причетності до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака, виявив бажання, щоб його інтереси на суді представляли нідерландські адвокати.

Захист росіянина фінансується з російського фонду, створеного для юридичної допомоги Пулатову, проте адвокати наголосили, що не знають, звідки до фонду надходять гроші, але запевнили, що в цьому немає нічого дивного. 

Захисники розповіли, що Пулатов своєї провини не визнає, та попросили суд розглянути закиди в бік України стосовно того, що українські державні служби не закрили для цивільного авіатранспорту свій повітряний простір над зоною боїв на Донеччині, де в той період керовані Росією сили вже збили кілька українських військових літаків. 

Як відомо, наприкінці минулого року Об’єднана слідча група (JIT) оприлюднила запис розмови бойовиків, який учергове доводить причетність Росії до збиття “боїнга” MH-17 влітку 2014 року. 

Слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, яка базується в російському місті Курську.

Наразі прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам справи: 

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter