Кількість українців, які перевіряють інформацію на достовірність, суттєво збільшилася — дослідження

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Кількість українців, які перевіряють інформацію на достовірність, за 2020–2022 роки суттєво збільшилася – з 24% до 47%; водночас 20% не так перевіряють, як шукають повнішу інформацію, не перевіряє медіаконтент 31% користувачів.

Такі дані наводить Індекс медіаграмотності від ГО “Детектор медіа”.

Більш ніж удвічі зросла кількість споживачів, які шукають підтвердження новин в інших медіа (до 68% з 32%), майже вдвічі – тих, хто оцінює надійність джерела, на яке є посилання (з 19% до 33%), а також тих, хто шукає першоджерело, на яке є посилання (з 18% до 30%).

Водночас за цей період спостерігалося підвищення рівня чутливості до спотвореного контенту, аудиторія стала компетентнішою у відстеженні фейкової інформації, переконані дослідники.

Так, значущість проблеми дезінформації підкреслює 61% аудиторії (57% – 2020 року).

24% респондентів зазначили, що завжди можуть вирізнити фейки та не звертати на них уваги.

Лише 18%, порівняно з 32% 2020 року, інтуїтивно вирішують, наскільки можна довіряти повідомленню.

Частка українців, що виявляє дезінформацію, шукаючи посилання на джерело в матеріалі, суттєво зросла в порівнянні з 2020 роком – з 28% до 39%.

Респонденти також орієнтуються на відео/фотопідтвердження (з 26% до 32%) і наявність різних точок зору на подію – з 26% до 31%.

Загалом, згідно з результатами дослідження, до більшості медіа українці ставляться підозріло, довіряють лише частково – від 58% до 84%.

2020 року рейтинг недовіри очолювало телебачення, 2022-го частка тих, хто довіряє цьому джерелу, зросла втричі (з 10% до 30%). Суттєво зросла довіра українців до радіо (з 23% до 40%) та подкастів (з 18% до 25%).

Суттєво збільшилася довіра до офіційних джерел за останній рік. Найбільше користувачі довіряють:

  • інтерв’ю з очевидцем події – 55%;
  • посиланням на українські органи влади – 43%;
  • офіційним повідомленням на інтернет-ресурсах урядових інституцій – 29%.

Загальнонаціональне кількісне опитування проводилося за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA) компанією “New Image Marketing Group” на замовлення ДМ в грудні 2022 – січні 2023 року. Дані зібрано через інтерв’ю face-to-face за допомогою планшета за стандартизованим опитувальником (CAPI).

Опитування проводилося серед жителів України віком від 18 років особисто. Вибірка: 1200 респондентів, репрезентативна за віком, статтю, областю і типом населеного пункту (за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та АР Крим).

Раніше дослідження “Детектора медіа” продемонструвало, що впродовж 2022 року більшість українців відмовилася як від пропагандистських, так і від опозиційних російських ЗМІ, натомість зросла зацікавленість продуктами українського виробництва й присвяченими українській історії та культурі, контентом вітчизняної суспільно-політичної тематики, а також матеріалами від воєнних експертів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter