Більшість українців відмовилася від російської пропаганди й водночас від опозиційних медіа – дослідження

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Протягом останнього року більшість українців відмовилася як від пропагандистських, так і від опозиційних російських ЗМІ, натомість зросла зацікавленість продуктами українського виробництва й присвяченими українській історії та культурі, контентом вітчизняної суспільно-політичної тематики, а також матеріалами від воєнних експертів.

Такі дані наводить Індекс медіаграмотності від “Детектора медіа” (ДМ).

Російські пропагандисти. Джерело: Центр журналістських розслідувань

Так, 56% респондентів почали частіше дивитися продукт українського виробництва. Водночас від 68% до 81% повністю відмовилися від медіапродуктів російського виробництва, зокрема й музики, офіційного та опозиційного суспільно-політичного контенту РФ.

Дослідження ДМ зафіксувало значне зменшення кількості українців, які вважають важливою розважальну функцію медіа, – з 28% до 12% протягом 2020–2022 років. Частка аудиторії, яка вважає, що головною місією медіа є інформування громадян про суспільно важливі події, за цей же період зросла із 63% до 69%.

Загальнонаціональне кількісне опитування проводилося за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA) компанією “New Image Marketing Group” на замовлення ДМ в грудні 2022 – січні 2023 року. Дані зібрано через інтерв’ю face-to-face за допомогою планшета за стандартизованим опитувальником (CAPI).

Опитування проводилося серед жителів України віком від 18 років особисто. Вибірка: 1200 респондентів, репрезентативна за віком, статтю, областю і типом населеного пункту (за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та АР Крим).

Нагадаємо, що, за даними дослідження Школи політичної аналітики “Окуповані території та Росія: бачення та ставлення українців”, більшість українців вважає, що і російська влада, і російський народ однаково відповідальні за війну проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter