Кількість росіян, підозрюваних у вчиненні воєнних злочинів в Україні, перевалила за шість сотень

Дата: 01 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну правоохоронці зареєстрували вже 9158 злочинів агресії та воєнних злочинів, а кількість підозрюваних у їхньому скоєнні осіб склала вже 621. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Щонайменше 8884 випадки кваліфікували за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни, ще 49 щодо планування, підготовки та розв’язання агресивної війни й шість щодо пропаганди війни. 

Серед підозрюваних у їхньому скоєнні російські депутати, міністри, військові командувачі, посадовці, керівники правоохоронних відомств й розпалювачі війни та пропагандисти. У цьому списку, зокрема, й десятеро військовослужбовців зі 64-ї окремої мотострілецької бригади сухопутних військ збройних сил Росії, яким нещодавно оголосили про підозри у жорстокому поводженні з цивільними та інших порушеннях законів та звичаїв війни через катування мирних мешканців у Бучі. 

У ефірі телемарафону очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова розповіла, що понад шість сотень підозрюваних знаходяться у РФ, а тому їх притягуватимуть до відповідальності заочно.

При цьому, якщо деякі з них потраплять у полон, то їх судитимуть очно: “Якщо вони військовополонені, а у нас є докази, що вони не просто учасники військових дій, а військові злочинці, які особисто вбивали громадянських чи ґвалтували, це розглядатиметься в українському суді”.

Мешканець села Загальці на Київщині показує двері гаража, продирявлені внаслідок обстрілів та попадань уламків. Фото: Alexey Furman

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Офісі генерального прокурора також зареєстрували й 4431 злочин проти нацбезпеки: більшість з них, а саме 2853, стосуються посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, ще 738 – державної заради, а 60 – диверсій. 

Нагадаємо, що українці вже допомогли зібрати майже 12 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів Росії. 

Фотографія обкладинки: Alexey Furman 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter