Десятьом російським військовим оголосили про підозри через катування людей у Бучі

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Десятьом військовослужбовцям зі 64-ї окремої мотострілецької бригади сухопутних військ збройних сил Росії оголосили про підозри у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни через катування мирних мешканців у Бучі. 

Про це повідомила очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова

Одну з катівень російські військові облаштували на території дитячого санаторію “Променистий” у Бучі. Фото: телеграм-канал Давида Сакварелідзе

Перелік імен військовослужбовців із цієї бригади українські розвідники опублікували невдовзі після деокупації Бучі та появи перших фото та відеодоказів звірств росіян у регіоні. Невдовзі Володимир Путін надав цій бригаді почесне звання “гвардійської”.

За словами Венедіктової, слідчі встановили, що десятеро підозрюваних захоплювали у заручники беззбройних цивільних, морили їх голодом і спрагою, тримали на колінах зі зв’язаними руками та заліпленими очима, знущались і били. 

“В хід ішли кулаки й приклади. У людей вибивали інформацію про розташування ЗСУ та тероборони, декого взагалі катували безпричинно. Російські військовослужбовці погрожували потерпілим вбивством і навіть імітували страту своїх бранців, стріляючи у їхньому напрямку. Маємо докази, що, звісно ж, і ці військовослужбовці першої у світі армії мародерів грабували місцеве населення, забираючи особисті речі й “трофейну” побутову техніку”, – розповіла вона. 

Венедіктова опублікувала військові звання та імена росіян: 

  • молодший сержант В’ячеслав Лаврентьєв;
  • рядовий Григорій Наришкін;
  • рядовий Василь Князєв;
  • єфрейтор Семен Мальцев;
  • рядовий Сергій Пєскарьов;
  • рядовий Альберт Раднаєв;
  • єфрейтор Михайло Кашин;
  • єфрейтор Андрій Бізяєв;
  • єфрейтор Дмитро Сергієнко;
  • сержант Нікіта Акімов.
Фото: фейсбук-сторінка Ірини Венедіктової

Особи підозрюваних допомогли зібрати журналісти “Слідство Інфо”.

Нині усіх вищезазначених російських військових перевіряють й на причетність до вбивств мешканців Бучі. Венедіктова попросила усіх, хто впізнає їх і має свідчення про причетність до інших звірств, надсилати дані на єдиний портал збору доказів. Українці вже допомогли зібрати таким чином майже 12 тисяч матеріалів щодо воєнних злочинів Росії. 

Також можна звертатись до Київської обласної прокуратури за номерами телефонів: 097-053-04-65, 097-838-31-87, 050-107-66-75. А також до Бучанської окружної прокуратури за номером 063-530-69-06.

Нагадаємо, що після звільнення Київщини правоохоронці вже виявили тіла 1084 мирних мешканців, убитих російськими військовими. Щонайменше чотири сотні вбитих та закатованих людей знайшли у Бучі. Одну з катівень росіяни облаштували у дитячому санаторії міста. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter