Катували понад шість годин: двом працівникам ФСБ повідомили про підозру через незаконне затримання та тортури кримчанина

Дата: 15 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Про підозру в незаконному затриманні та катуванні жителя Криму, місцевого активіста повідомили двом працівникам “УФСБ Росії в Республіці Крим і місті Севастополі”.

Про це проінформувала пресслужба Прокуратури АРК та міста Севастополя.

Джерело: Прокуратура АРК Крим

Їхні дії кваліфікували як порушення законів і звичаїв війни за попередньою змовою групою осіб. Одному з них інкримінували порушення недоторканності житла.

Слідчі встановили, що 2014 року колишні працівники СБУ в АР Крим перейшли на службу до “УФСБ Росії в Республіці Крим і місті Севастополі”, де придушували опір нелегітимній владі та переслідуванням нелояльних до окупантів жителів півострова.

Зокрема, в лютому 2016 року, отримавши інформацію про активну громадську діяльність потерпілого, “силовики” незаконно проникли до його будинку в Ялті та провели там обшук.

Достовірно знаючи, що цивільне населення окупованого півострова перебуває під захистом IV Женевської конвенції 1949 року, підозрювані незаконно затримали та доставили громадянина до приміщення “УФСБ Росії в Республіці Крим” для допиту.

Погрожуючи фізичною розправою, “правоохоронці” змушували його зізнатись у належності до терористичних організацій та участі в заборонених заходах.

Не дочекавшись потрібних показань, підозрювані прив’язали кримчанина до стільця та понад шість годин катували. Один з них накинув потерпілому на голову поліетиленовий пакет і неодноразово вчиняв удушення, перекриваючи доступ повітря. Водночас інший вимагав підписати необхідні документи.

Підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі.

До окупації півострова один із чоловіків обіймав посаду оперуповноваженого Білогірського міжрайонного відділу ГУ СБУ в АР Крим, інший був слідчим 2 відділення слідчого відділу ГУ СБУ в АР Крим.

Раніше їм обом повідомили про підозру в державній зраді, йдеться в повідомленні прокуратури.

У повідомленні Прокуратури АРК не називають імена та прізвища підозрюваних, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Олександра Компанійцева (Oleksandr Kompaniitsev, Alexandr Kompaniytsev) та Олександр Манжос (Oleksandr Manzhos, Aleksandr Manzhos). Їхніх публічних коментарів у цій справі немає. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Прокуратура АРК та міста Севастополя заочно оголосила підозру десятьом “суддям” незаконних “судів” у тимчасово окупованому Криму в колабораційній діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter