Канада та Пакистан стали світовими лідерами за кількістю онлайн-порушень прав журналісток – Коаліція “Жінки в журналістиці”

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У вересні в Канаді та Пакистані сталося щонайменше 20 організованих онлайн-атак тролів проти журналісток.

Це найбільша кількість у цій категорії 2021 року, яку зафіксували експерти Коаліції “Жінки в журналістиці” (CFWIJ), йдеться на сайті організації.

Фото: Burak Kebapci з Pexels

Загалом протягом указаного місяця був задокументований 61 випадок порушення прав журналісток. Типи порушень охоплюють затримання, юридичні утиски та фізичні напади на місцях, а також інші різноманітні напади на свободу преси, спрямовані проти журналісток у всьому світі.

Зокрема, в Туреччині зафіксували щонайменше 10 випадків цькування жінок-журналістів у мережі, п’ять репортерок стали жертвами онлайн-утисків у Пакистані, йдеться в повідомленні.

12 журналісток зазнали фізичних нападів у Туреччині, Лівані та США, щонайменше 10 – у Туреччині, Словенії, Тунісі, Чорногорії, Афганістані, США та Нігерії.

Сім репортерок затримали органи державної влади Білорусі, Китаю, М’янми, Польщі та Росії.

Одна жінка-журналіст зіткнулась із сексуальними домаганнями в Індії: Грешма Кутар зазнала утисків від чоловіка під час нічної подорожі. 

Також Коаліція “Жінки в журналістиці” повідомила про те, що евакуювала з Афганістану понад 175 журналісток, активісток, захисниць прав жінок та інших.

“Хоча ми раді, що нам вдалось успішно допомогти багатьом журналістам та жінкам групи ризику в цей кризовий час, роботу потрібно продовжувати. У нашому евакуаційному списку є ще сотні невідкладних випадків журналістів та жінок-лідерів, які залишаються в країні, а тисячі жінок залишаються в групі ризику”, – йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, що CFWIJ ретельно відстежує та документує випадки порушень щодо журналісток, аналізує поширені методи нападів на них та протидіє спробам задушити свободу преси. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що навесні нинішнього року найнебезпечнішими країнами для журналісток, згідно зі звітом Коаліції “Жінки в журналістиці”, стали Палестина, Алжир та Туреччина. Жінки зазнавали фізичних нападів, юридичного переслідування, расової дискримінації, були ув’язнені без суду, проти них проводилися масові кампанії дезінформації.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter