Кабмін зареєстрував у Раді новий законопроєкт про мобілізацію, норми, які Омбудсман вважав неконституційними, залишились

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України ввечері 30 січня схвалив та передав до Верховної Ради оновлений законопроєкт №10449 щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Про основні положення йдеться в карті цього законопроєкту.

Фото: Getty Images

Підготовка до мобілізації

У період мобілізації всі громадяни віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього), повинні мати із собою військово-обліковий документ і показувати його на вимогу представника ТЦК, поліціянта чи ДПСУ.

Усі громадяни проходитимуть перед мобілізацією обов’язкову військову підготовку терміном у два-три місяці. Особа не може бути одразу відправлена на фронт після мобілізації.

Облік

Уряд також пропонує запровадити облік для всіх та унеможливити право на відстрочення від призову в державних службах. Переїзд військовозобов’язаних до інших міст може відбуватися без дозволу ТЦК, а вже після переїзду їм необхідно стати на облік за новою адресою.

Оновлення даних

Законопроєкт передбачає, що для оновлення даних не потрібно буде звертатися до ТЦК та СП.

Оновити дані можна буде онлайн в особистому кабінеті або в центрі надання адмінпослуг (ЦНАП).

Також пропонується створення електронного кабінету на базі реєстру військовозобов’язаних “Оберіг”.

Грошове забезпечення

Передбачається грошове забезпечення мінімум у 20 тисяч гривень без урахування додаткової винагороди. Додаткова винагорода на період воєнного стану закладається від 30 до 100 тисяч гривень.

Призовний вік та строкова служба

Передбачається зменшення призовного віку з 27 до 25 років.

Строкова військова служба буде замінена базовою. Вона включатиметься до закладів вищої освіти всіх форм власності для чоловічої статі (жіночої – добровільно) як окрема дисципліна для здобуття навичок і вмінь, необхідних для війни.

Терміни служби

Законопроєкт визначатиме чіткі терміни служби на період воєнного стану. Відповідно до документа, військовослужбовець, який безперервно провів на службі 36 місяців, матиме підстави для звільнення. Процес звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками за рішенням Ставки верховного головнокомандувача.

Особи, які добровільно мобілізуються, матимуть відстрочення протягом двох місяців, що дозволятиме їм розв’язати нагальні особисті питання та підготуватися до мобілізації.

Відпустка 

Під час дії воєнного стану щорічна основна відпустка протягом календарного року може надаватися частинами не менш ніж 15 календарних днів.

Водночас звільнені з полону військові отримають 90 днів відпустки зі збереженням грошового забезпечення.

Бронювання працівників

Уряд пропонує ввести бронювання для державних службовців, як для всіх інших. Зокрема, на посадах державної служби категорії “А” – всі військовозобов’язані підпадають під бронь, а для державної служби категорії “Б”, “В” бронювання може становити до 50% кількості військовозобов’язаних.

Водночас голови міських та селищних рад, територіальних громад матимуть бронь. Військовозобов’язані, які працюють на посадах в органах місцевого самоврядування, становитимуть 50% військовозобов’язаних.

Інвалідність

Законопроєкт передбачає, що люди з інвалідністю всіх груп звільнятимуться від військової служби.

Водночас чоловіки віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року підлягають переогляду на придатність.

Що стосується обмежено придатних осіб, то їм потрібно буде пройти перевірку протягом дев’яти місяців, і потім вони визначаються або придатними, або непридатними.

Мобілізація жінок

Придатні жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають поставленню на військовий облік.

Ті особи жіночої статі, які мають спеціальність або професію, споріднену з військово-обліковою, можуть стати на облік за бажанням.

Водночас жінки, що перебувають на військовому обліку, можуть бути залучені для оборонних робіт у воєнний час добровільно.

Ухилення від мобілізації

У випадках, коли громадянин України протягом 10 днів із дня вручення повістки не виконав зазначеного обов’язку або не з’явився до ТЦК (або закордонної дипломатичної установи), суд може:

  • тимчасового обмежити виїзд за межі України;
  • тимчасового обмежити в праві керувати транспортним засобом;
  • накласти арешт на кошти та інші цінності, що, зокрема, зберігаються в банках.

Відповідні обмеження діятимуть до виконання зобов’язань за надісланою вимогою.

Поважні причини неявки до військкомату

Уряд пропонує визнати поважними причинами те, що особа не прибула до ТЦК та СП у визначений у повістці строк, такими, які можна підтвердити документами уповноважених держорганів, а саме:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба призовника, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили можливості прибути в зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

Про причини неприбуття ТЦК необхідно повідомити протягом трьох діб від визначеної в повістці дати.

Мобілізація засуджених

Засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, можуть бути призваними на військову службу під час мобілізації за бажанням.

Верховна Рада має проголосувати за законопроєкт на найближчому пленарному тижні в лютому.

Нагадаємо, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що урядовий законопроєкт про мобілізацію, який парламент повернув авторам на доопрацювання, у його першому варіанті порушував не лише Конституцію України, але й Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю.

Лубінець уже критикував урядовий законопроєкт і звертав увагу, що Конституцію порушують норми щодо тих людей, які ухиляються від мобілізації. Йдеться про заборону на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом і використання коштів. Однак ці позиції залишилися й в оновленій версії законопроєкту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter