Омбудсман: Урядовий законопроєкт про мобілізацію порушував не тільки Конституцію, але й конвенцію ООН

Дата: 17 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Урядовий законопроєкт про мобілізацію, який парламент повернув авторам на доопрацювання, у його першому варіанті порушував не лише Конституцію України, але й Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю. 

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів в інтерв’ю NV. 

Фото: Уповноважений Верховної Ради з прав людини

Лубінець уже критикував урядовий законопроєкт і звертав увагу, що Конституцію порушують норми щодо тих людей, які ухиляються від мобілізації. Йдеться про заборону на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом і використання коштів.

Автори документа пропонували, щоб військовозобовʼязаних та резервістів, які вчасно не прибули до військових частин, вносили до Єдиного реєстру боржників, а також застосовували щодо них тимчасові заходи:

  • заборона виїзду за кордон;
  • заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;
  • відмова в укладенні кредитного договору, договору позики;
  • призупинення отримання державних пільг та послуг.

“…Як тільки вийшла публічна новина про те, що я почав критикувати новий законопроєкт про мобілізацію, перша людина, яка мене набрала, – це був міністр оборони, який напряму запитав, чи мене долучали до розробки. Я сказав, що ні”, – розповідає Лубінець в інтерв’ю. 

Омбудсман пояснив, що “ТЦК – це військові підрозділи”, які, згідно з Конституцією, не можуть брати участі в обмеженні прав громадян, навіть якщо юридично введено воєнний статус.

“Це пряма норма нашої Конституції. Я, наприклад, не зрозумів: якщо в нас усі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи?” – говорить Лубінець. 

Щодо можливого порушення Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, то уповноважений розповів, що під час дискусій щодо документа чув про громадян, які скористалися незаконним правом і завдяки корупції отримали довідку про те, що мають інвалідність третьої групи. 

“Я сказав, це ж питання не до законодавства. І ви ж це не вирішите на рівні закону. Вам це треба вирішувати в інший спосіб. Але ви не можете просто взяти й порушити наші міжнародні зобов’язання”, – додав Лубінець. 

Нагадаємо, що загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Її, як і режим воєнного стану, періодично продовжують на 90 днів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter