Кабмін відповів на петицію щодо реорганізації Довженко-Центру, там назвали відповідь “цинічним плювком в обличчя українській громадськості”

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків державного підприємства “Національний центр імені Олександра Довженка” буде державне підприємство “Українська анімаційна студія”.

Таку відповідь надав Кабмін на петицію щодо скасування наказу Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію Довженко-Центру.

Джерело: ukrainer.net

В уряді зазначили, що Довженко-Центр є неприбутковим підприємством, що внесене до переліку закладів культури й мистецтва, які утримуються або яким надається фінансова підтримка з державного бюджету.

Центр “має рахунком доходів, отриманих від провадження своєї господарської діяльності, покривати всі видатки, пов’язані з основною статутною діяльністю”, йдеться в повідомленні. Центр працює коштом дотації, отриманої від держави, а також доходів, отриманих від оренди приміщень.

Водночас уряд зазначив, що адміністративні та інші витрати Центру перевищують обсяги бюджетного фінансування в розділі витрат на оплату праці з відрахуваннями на соціальні заходи.

“Негативна динаміка всіх показників свідчить про нерентабельне використання активів, державного майна та сум державної підтримки, а також втрату фінансової стабільності. Операційні витрати, що здійснює Центр, не покриваються доходами від господарської діяльності, що призводить до збитків”, – уточнили в уряді.

Тому тут вважають виходом із ситуації рішення про реорганізацію Довженко-Центру за допомогою виділу з утворенням окремої самостійної юридичної особи – державного підприємства “Українська анімаційна студія”.

Це держпідприємство було ліквідоване у 2019 році та ввійшло до складу Центру. Останній не провадить діяльності зі створення анімаційних фільмів і не забезпечив створення у своїй структурі підрозділу з питань анімації.

“Державне підприємство “Українська анімаційна студія” буде правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків Центру”, – йдеться у відповіді на петицію.

У Кабміні додали, що всіх працівників Центру працевлаштують в одній з трьох юридичних осіб, які функціонуватимуть у процесі реорганізації.

Також тут наголосили на тому, що з урахуванням суспільного інтересу до питань, порушених у петиції, Держкіно “доручено додатково опрацювати їх та про результати поінформувати” громадськість.

У Довженко-Центрі вкотре заявили, що рішення про його реорганізацію є знищенням та загрозою національній культурній спадщині.

Відповідь уряду на петицію щодо скасування реорганізації Центру тут назвали “відвертим і цинічним плювком в обличчя українській громадськості, кіноспільноті, міжнародним партнерам”.

У тексті заяви йдеться про те, що Держкіно і Кабмін хочуть передати всі повноваження щодо архівування української кінематографічної спадщини “сплячій установі без штату, практичного досвіду і зрозумілої діяльності”.

У Центрі переконані, що “кричуща некомпетентність Держкіно межує зі зрадою національних інтересів під час російської агресії”.

“Небажання йти на діалог із професійною спільнотою, закриття коментарів у своїх соціальних мережах не зможе приховати цю некомпетентність, а лише її підкреслює”, – йдеться в заяві.

У Довженко-Центрі наголосили на тому, що за кілька місяців прямого управління з боку Держкіно “не зроблено жодної дії для підтримки Довженко-Центру: поліпшення його фінансово-економічних показників, приведення у відповідність законодавчої бази, сприяння в збереженні та популяризації кінематографічного надбання в часи війни”.

Керівництво Держкіно має піти у відставку, вважають у Центрі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Польська кіноакадемія закликала президента Володимира Зеленського зберегти Довженко-Центр і запропонувала евакуювати кіноархіви.

Скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації Довженко-Центру рекомендував парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики.

“Сумнівним і непрозорим” рішення щодо реорганізації назвала Громадська рада при Держкіно. Її члени також вимагали скасувати його.

Нагадаємо, 17 серпня Довженко-Центр на своїй сторінці у фейсбуку заявив про наказ Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію установи. У самому Центрі це назвали “фактичною ліквідацією”.

Зі свого боку в Держкіно сказали, що Довженко-Центр планують реорганізувати, а не ліквідувати.

У Мінкульті наголосили, що виступають проти ліквідації Центру, і підтвердили, що наразі йдеться лише про його реорганізацію.

Проти реорганізації Довженко-Центру виступили Мистецький арсенал, Український інститут та Український ПЕН.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter