Як можна було упередити напад на “Інтер” – коментарі медіа-експертів

Дата: 05 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Відповідальність за випадок на телеканалі “Інтер” лежить і на керівництві телеканалу, і на українських владі та правоохоронцях.

Таку думку висловлюють медіа-експерти з приводу пожежі на телеканалі “Інтер”, під час якої згоріла студія “Подробиць” та одна з журналісток була госпіталізована з переломом.

“Це великий урок для влади, правоохоронців, Національної ради з питань радіо і телебачення. Зокрема, СБУ мали б розслідувати справу Марії Столярової, мали би зайнятися суборендою НІСу і так далі, і зняти цю істерію яка нагніталася навколо каналу. Цього не було зроблено, в результаті – удар по міжнародному іміджу України, постраждали люди”, – каже в коментарі Центру інформації про права людини директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

За її словами, за фактом нападу на “Інтер” треба також відкрити справу про перешкоджання  журналістки діяльності за ст. 171, оскільки недільний випуск новин вийшов із затримкою, студія горіла та постраждала журналістка. Водночас керівництво “Інтеру” також має нести відповідальність за ці втрати, оскільки вони розпалювали ворожнечу.

“Справу мають розслідувати швидко і ретельно, особливо тому, що уже є заяви від самого “Інтеру” про тиск на “опозиційний канал”, і так далі. Але я вважаю, що керівництво “Інтеру” теж несе відповідальність за цей інцидент, бо вони так чи інакше розпалювали ворожнечу”, – каже Романюк.

Водночас, за словами Романюк, навіть сукупність всіх порушень, які допускав телеканал останнім часом, не дає достатніх підстав відібрати у нього ліцензію. Але каналу могли виписати великий штраф. Плюс вирішення питання з “НІС” могло б істотно вплинути на цю ситуацію.

Вона нагадала, що “Інтер” завдяки маніпуляціям із суборендою НІС незаконно вивів з під дії закону “Про телебачення і радіомовлення” весь новинний блок, адже продакшн не є суб’єктом за цим законом.

В результаті, всі випадки, коли НІС щось порушував, наприклад та ж ситуація зі Столяровою, “Інтер” спускав “на тормозах” і відхрещувався від них, мовляв, канал ні при чому, ніякої відповідальності не несе, це все НІС, а НІС окрема структура.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко також покладає відповідальність за інцидент на “Інтері” на регулятора та правоохоронні органи.

“Очевидно, що редакційна політика телеканалу “Інтер” викликає дискусії і загалом у нашому суспільстві, і серед медіафахівців. Так само останнім часом актуалізувалось питання зовнішнього впливу на інформаційну політику. Але в країні є регулятор – Нацрада з питань телебачення і радіо, є правоохоронні служби, які мають ефективно реагувати на порушення законів телеканалом, якщо вони мають місце”, – цитує Томіленка прес-служба Національної спілки журналістів.

За його словами, до всього, тут знову постає питання захисту журналістів від насильства, який мають забезпечувати силовики. Зокрема, від таких провокацій і погромів.

Голова громадської організації “Детектор-медіа”, журналістка та медіа-експертка Наталія Лігачова також вважає, що в першу чергу відповідальність за подію на “Інтері” лежить на правоохоронних органах, особисто міністрі Арсені Авакові і на нападниках. Але висока частка відповідальності все ж і на керівництві каналу.

“Не можна не сказати про велику міру відповідальності і топ-менеджерів і власників “Інтеру”, які свідомо провокували певну частину суспільства на такі дії. Провокували і своєю безвідповідальною редакційною політикою, і повним ігноруванням ситуації в зв’язку з оприлюдненням листування так званого “міністра інформації” Єгорової з представниками “Інтера”. Записи свідчать про те, що йшло узгодження редакційної політики каналу з бойовиками “ДНР”. Поки СБУ розбирається з тим, чи справжні це записи, керівництво каналу мало вжити заходів, які б могли зняти напругу навколо каналу. А не розпалювати ситуацію ще і совковим концертом на День незалежності. Тобто керівництво Інтера також зобов’язане було думати про безпеку своїх співробітників, перш ніж проводити таку політику в країні, яка знаходиться в стані гібридної війни із зовнішнім агресором”, – пише Лігачова на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, 4 вересня виникла масштабна пожежа у приміщенні компанії “Національні інформаційні системи”, які займаються виробництвом “Подробностей” та “Подробностей недели” для  телеканалу “Інтера”.

На телеканалі “Інтер” також заявляють, причина пожежі підпал, який був зроблений умисно та із середини офісу.  В результаті пожежі кілька співробітників компанії дістали отруєння чадним газом, одна журналістка госпіталізована з переломом та повністю знищена телевізійна студія програми “Подробиці”. “Подробиці тижня” вийшли з 30-хвилинною затримкою біля підпаленої будівлі НІСа.

За словами правоохоронців, перед пожежею біля приміщення була мирна акція протесту, але згодом хтось підпалив шини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter