З 11 тисяч працівників окупованої ЗАЕС на станції залишилося лише 2 тисячі – міський голова Енергодара

Дата: 26 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

З 11 тисяч українського персоналу на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС наразі працюють лише 2 тисячі. Жителі Енергодара виїжджають з міста через тиск з боку росіян.

Про це міський голова Енергодара Дмитро Орлов розповів в ефірі “Громадського радіо”.

Як поінформував посадовець, за останні пів року з міста виїхали близько 5 тисяч мешканців, там залишаються близько 10 тисяч жителів. До повномасштабного вторгнення в Енергодарі мешкали 53 тисячі жителів. 

За словами Орлова, громадяни України намагаються виїжджати попри те, що дорога займає близько 5 тисяч кілометрів, оскільки покинути місто зараз можна лише через інші окуповані території з виїздом до РФ, а потім до Європи.  

Ті, хто залишаються, зокрема і персонал Запорізької АЕС, потерпають від знущань та катувань окупантів. Міський голова розповів, що в Енергодарі діють близько 10 катівень, деякі з них облаштували на території промзони ЗАЕС та ТЕС. Також незаконно утримують цивільних і у приміщеннях колишнього управління СБУ та поліції. 

Окупанти утримують, за даними Орлова, близько сотні енергодарців. А за весь період окупації міста в таких катівнях побувало приблизно півтори тисячі українських громадян. 

Крім того, для розв’язання проблеми нестачі кадрів на Запорізькій АЕС окупанти залучають жителів із прилеглих сіл та інших окупованих населених пунктів. Часом до міста переїжджають військові РФ та їхні родини. 

Нагадаємо, близько 800 українських фахівців, які попри тиск не підписали контракт з окупантами, продовжують працювати на Запорізькій АЕС. Водночас близько 3 тисяч працівників ЗАЕС пішли на співпрацю з ворогом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter